Mađarska obeležila stogodišnjicu Trijanonskog sporazuma: Duhovne granice Mađarske nepromenjene

Mađarska obeležila stogodišnjicu Trijanonskog sporazuma: Duhovne granice Mađarske nepromenjene

Budimpešta, foto: MD/Magločistač

Objavio: Magločistač

05.06.2020

Kategorija: U fokusu

Mađarski predsednik Janoš Ader ukazao je na potrebu za uzajamnim poštovanjem Mađarske i njoj susednih zemalja u kojima živi oko dva miliona etničkih Mađara.

Oni su ostali u tim zemljama usled Trijanonskog sporazuma na kraju Prvog svetskog rata, potpisanog pre tačno 100 godina.

Ader je istovremeno govorio o pravu Mađara da zadrže nepromenjenim svoje “duhovne granice”, uprkos promenama na mapi, i istakao potrebu za ispravljanjem štete koju je Mađarskoj doneo taj sporazum.

“Niko ne može da ospori naše pravo da radimo na tome da duhovne granice Mađarske ostanu nepromenjene, imajući u vidu da su se naše geografske granice promenile”, rekao je Ader.

On je kazao da Mađari moraju da “poprave ono što su (pobednici Prvog svetskog rata) oštetili”.

“Ako tako radimo, skinućemo sa sebe prokletstvo Trijanona”, naveo je Ader.

Dodao je da Mađari “neće biti partneri u represiji, u falsifikovanju istorije, u negiranju Mađara koji žive izvan domovine”.

“S druge strane, bićemo partneri u jačanju veza između Mađara i Mađara i izmedju Mađara i drugih naroda”, rekao je Ader.

Trijanonski sporazum potpisan je 4. juna 1920. godine u dvorcu Veliki Trijanon u francuskom Versaju.

Mađarska je bila na gubitničkoj strani u Prvom svetskom ratu, posle kojeg je ostala bez više od dve trećine dotadašnje teritorije, na kojoj je živelo oko 3,3 miliona etničkih Mađara.

Sudbina etničkih Mađara u zemljama kao što su Rumunija, Slovačka i Ukrajina bila je tabu tema tokom višedecenijske komunističke vladavine u Mađarskoj. Dugotrajni sporovi o pravima mađarske manjine rasplamsali su se prethodnih godina, naročito u te tri države.

Od povratka na vlast 2010. godine, nacionalistički mađarski premijer Viktor Orban postavio je kao prioritet podršku za oko dva miliona Mađara u susednim zemljama i ostatku mađarske dijaspore širom sveta.

Zahvaljujući zakonskim promenama u vreme Orbanove vlade, oko 1,1 milion etničkih Madjara, od kojih većina živi u susednim zemljama, dobio je državljanstvo Mađarske od 2011. godine, koje podrazumeva pravo glasa na izborima.

Na parlamentarnim izborima 2018. godine, više od 95 odsto Mađara iz susednih zemalja glasalo je za Orbanovu stranku Fides.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Mađarska obeležila stogodišnjicu Trijanonskog sporazuma: Duhovne granice Mađarske nepromenjene”

anonimni says:

Kao sto Srbija ima pravo da se veze za teritoriju Republike Kosova i zeli normalnu dobronamernu ( uglavnom )saradnju sa srbima koji su sadasnji mocnoci prikljucili Kosovu ista prava treba da ima i Madjarska prema svojim bracama koje skoro isti mocnici prikljucili susednim drzavama sa kojima madjari i Orbanova vlada zeli da stvori iskreno dobru plodinosnu za obe strane korisnu saradnju bez otimanje bivsih teritorije hiljadogodisnju Madjarske. Naravno i u ovom slucaju extremno nacionalisticki raspolozeni zeli stvoriti neprijateljsko raspolozenje unutar drzave prema ovdasnji madjara i naravno prema Madjarske i protiv Orbana koristeci razne podrugljive imena prema Orbanu i Madjarske, to nikada ne cine ni madjari ovde ni u Madjarskoj prema srbije i niti prema srba niti prema rukovodioca Srbije, jer zele savrseno dobru saradnju i zivot svima i u otimanim delovima otacbine.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.