MAĐARSKA: 342 HILJADE GRAĐANA VAN MATICE REGISTROVANO JE ZA GLASANJE NA IZBORIMA

MAĐARSKA: 342 HILJADE GRAĐANA VAN MATICE REGISTROVANO JE ZA GLASANJE NA IZBORIMA

Foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

11.02.2018

Kategorija: U fokusu

Za glasanje na parlamentarnim izborima u Mađarskoj aprila ove godine registrovano je više od 342 hiljade dvojnih mađarskih državljana bez stalne adrese u Mađarskoj. Kako je objavila Kancelarija za izbore u Mađarskoj, registracija je preduslov glasanja na izborima putem pošte.

Najviše dvojnih državljana, 147 237 je registrovano u Rumuniji. U Srbiji je registrovano 49 813 građana. Među registrovanima su i građani Nemačke, SAD-a, Kanade, Švajcarske, Velike Britanije, Australije i Švedske. Njima će Kancelarija za izbore pismenim putem poslati potrebne papire – među njima i glasačke listiće – da bi oni mogli da glasanje obave pismenim putem.

Iz zemalja koje zabranjuju istituciju dvojnog državljanstva stiglo je 19 374 zahteva za registraciju za glasanje, a putem e-mejla 112 225.

Prema podacima agencije MTI tokom parlamentarnih izbora 2014. godine glasalo je 193 hiljade mađarskih državljana bez stalne adrese u Mađarskoj, a na referendumu 2016. godine 274 hiljade – prenosi portal „Vajdašag Ma”.

 

Izvor: Vajdašag ma

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.