LISTA LOŠIH DIREKTORA NA SAJTU AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE

LISTA LOŠIH DIREKTORA NA SAJTU AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE

Objavio: Magločistač

02.06.2016

Kategorija: U fokusu

Lista loših direktora koji su svojim poslovanjem uništili preduzeća, prevarili partnere ili zaposlene, biće dostupna javnosti na sajtu APR-a. U ovoj elektronskoj bazi osim direktora mogu da se nađu i vlasnici firmi i članovi nadzornih odbora, ukoliko su protiv njih izrečene neke sankcije.

Centralna evidencija privremenih ograničenja prava lica registrovanih u APR-u, odnosno “crna lista poslovanja”, uvedena je na osnovu zakona koji je usvojen prošle godine kako bi se unapredio poslovni ambijent.

Uvođenje novog registra pomogla je Vlada Norveške sa 700.000 evra za nabavku softvera, a APR je sa oko 100.000 evra obezbedio hardversku opremu.

Uspostavljanjem Centralnog registra privremenih ograničenja prvi put će na jednom mestu biti obezbeđeni elektronski podaci o rešenjima, presudama i drugim aktima na osnovu kojih su državni ograni doneli mere kojima su zabanili ili ograničili obavljanje delatnosti ili poslova, zabranili raspolaganje novcem i udelima u preduzećima ili obavljanje dužnosti odgovornog lica u firmama i preduzetničkim radnjama.

Kako je objasnio direktor APR-a Zvonko Obradović, u novi informacioni sistem unosiće se i izrečene mere poreskih i inspekcijskih organa, rešenja ministarstava i drugih organa o oduzimanju ovlašćenja, licenci, dozvola, odbrenja, koncesija ili subvencija.

On je kazao da će preko Centralnog registra biti obezbeđena bolja koordinacija i ažurnija razmena podataka između državnih organa, a upis podataka obavljaće se po službenoj dužnosti.

Po rečima Obradovića, cilj je da javnosti budu dostupni podaci na osnovu kojih će se moći steći potpunija slika o poslovnoj pouzdanosti privrednih društava i građana koji njima upravljaju ili koji raspolažu novcem kompanija i preduzetnika.

APR ima javno dostupne podatke za oko 350.000 pravrednih društava i pruduzetnika, finansijske izveštaje, ugovor o lizingu i podatke o založnim pravima.

Ministar privrede Željko Sertić, koji je prisustvovao početku rada novog registra, kazao je da je to još jedan korak u pravljenju dobrog i povoljnog ambijenta za poslovanje u Srbiji.

“Naporno radimo da rešimo probleme iz prošlosti. Ovo je način da sprečimo da oni koji su narušili određena pravila dobrog poslovnog ponašanja i korporativne kulture budu onemogućeni da osnivaju firme i raspolažu udelima u njima, obavljaju novčane transakcije i budu postavljeni na direktorska mesta”, rekao je Sertić.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad je ocenio da je Srbija dobro mesto za ulaganja i da treba da se i dalje radi na sprečavanju zloupotreba u poslovanju, kao što je uvođenje stečaja da bi se izbeglo plaćanje dugova.

Izvor: N1

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.