LEH VALENSA: U POLJSKOJ SE BUDE DEMONI EKSTREMISTA I ANTISEMITIZMA

LEH VALENSA: U POLJSKOJ SE BUDE DEMONI EKSTREMISTA I ANTISEMITIZMA

Objavio: Magločistač

20.04.2016

Kategorija: U fokusu

“Sadašnja politička situacija budi demone a potvrda toga je skandal oko Narodno-radikalnog bloka u Bjalistoku i spaljivanje lutke Jevrejina u Vroclavu. Ti demoni upozoravaju da ne treba nipodaštavati demokratiju”, rekao je Valensa poljskom Radiju Zet.

Bivši poljski predsednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1983. godine Leh Valensa, upozorio je danas povodom marša i mise radikalnih nacionalista proteklog vikenda u Bjalistoku i spaljivanja lutke Jevrejina na njihovom maršu u Vroclavu da se u Poljskoj bude demoni.

“Sadašnja politička situacija budi demone a potvrda toga je skandal oko Narodno-radikalnog bloka u Bjalistoku i spaljivanje lutke Jevrejina u Vroclavu. Ti demoni upozoravaju da ne treba nipodaštavati demokratiju”, rekao je Valensa poljskom Radiju Zet.

Na sve veću bahatost poljskih nacionalističkih ekstremista i porast antisemitizma koje nove vlasti prećutkuju, upozorila je juče na godišnjicu ustanka u varšavskom jevrejskom getu gradonačelnica Hana Gronkjevič Valc.

Gradonačelnica Varšave naišla je odmah na žestku kritiku iz redova vladajuće stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog da kalja ugled Poljske i daje municiju onima u svetu koji Poljake optužuju za antisemitizam i ravnodušnost prema tragediji Jevreja i holokaustu u nacističkim koncentracionim logorima u okupiranoj Poljskoj, ali danas ju je odlučno podržao Valensa.

“Već 10 godina govorim da tamo gde se nađu braća Kačinjski biće nesreća. Ne znam zašto Jaroslav Kačinjski tako mrzi Poljsku”, rekao je danas Valensa, a predsednika Andžeja Dudu pozvao da za dobro Poljske podnese ostavku jer nije u stanju da uradi ništa osim onogo što mu se naredi.

Tek posle skandala u medijima oko proslave 82. godišnjice nastanka ekstremističkog Narodno-radikalnog bloka u subotu i pošto se od mise za desničarske ekstremiste u katedrali u Bjalistoku i svog sveštenika koji je služio nakon par dana distancirala Poljska katolička crkva, istragu da li su radikalni ultrakatolički nacionalisti propagirali fašizam i rasizam počelo je nadležno tužilaštvo.

“Tolerancija nula malignom raku koji je obavio Poljsku i Poljake. Protiv tog raka je potrebna terapija. Ta terapija je beskompromisni nacionalno-katolički radikalizam”, pozivao je tokom mise katolički sveštenik Jacek Mjendlar.

Poljski nacionalisti prošli su posle mise Bjalistokom a proslavu završili koncertom grupe Nordika, koja propagira fašizam, i žurkom u studentskom klubu Gvint na Tehničkom fakultetu, zbog koje je uprava studentskog doma preklinjala sve strane studente da se zaključaju u svojim sobama.

Istragu je od tužilaštva zatražio i poljski ombudsman Adam Bodnar, između ostalog zato što su radikalni nacionalisti tokom marša u Bjalistoku na severo-istoku Poljske čitali spisak navodnih “belih izdajica Poljske” sa pozivima na likvidaciju.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.