KUBUROVIĆ: KAZNA DOŽIVOTNOG ZATVORA IMA I SIMBOLIČKI ZNAČAJ

KUBUROVIĆ: KAZNA DOŽIVOTNOG ZATVORA IMA I SIMBOLIČKI ZNAČAJ

Izvor: Fondacija Tijana Jurić

Objavio: Magločistač

14.05.2019

Kategorija: U fokusu

Izmenama Krivičnog zakonika predviđeno je ukidanje kazne zatvora od 30 do 40 godina i uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža krivična dela, izjavila je danas ministarka pravde Srbije Nela Kuburović, obrazlažući u Skupštini Srbije zakonski predlog.

Ona je rekla da je doživotna kazna predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je bio predlog inicijative koju je pokrenula fondacija Tijana Jurić.

Doživotna kazna zatvora predviđena je i za dela ubistva predstavnik najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanja radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma i druga.

Povodom navoda da je doživotna kazna nehumana, ona je rekla da bi se i kazna zatvora od 30 do 40 godina mogla smatrati nehumanom, jer ukoliko osuđeni izdrži kaznu od 40 godina i izađe iz zatvora pred kraj života postavlja se pitanje šta time dobija, jer je bez sredstava za život, u dubokoj starosti i sa prekinutim vezama s porodicom i prijateljima.

“Kazna doživotnog zatvora ima i simbolički značaj. Ona može adekvatnije da izrazi težinu nekih krivičnih dela, stepen krivice učinioca, iako se praktično izvršenje može svesti na istu dužinu kao i kazna zatvora od 30 do 40 godina”, rekla je ministarka.

Uslovni otpust nije moguć za one koji su osuđeni zbog ubistva dece trudnica i nemoćnih lica, što je kako je Kuburović navela u skladu sa inicijativom fondacije Tijana Jurić.

Ministarka je navela da su predloženim zakonom strože kazne predviđene za povratnike učinilaca krivičnih dela.

Pooštreno je kažnjavanje za zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, poresku utaju, ubijanje i zlostavljanje životinja, sprečavanje službenog lica u vršenju službene radnje kao i nasilničko ponašanje na sportskoj utakmici, dodala je ona.

Uvodi se i novo krivično delo napad na advokate što je, po rečima Kuburović u skladu sa predlogom Advokatske komore Srbije.

Kuburović je dodala da se izmene donose i radi usklađivanja sa preporukama FATFA, međunarodnog tela koje postavlja globalne standarde u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Govoreći i predloženom zakonu o sprečavanju korupcije ministarka je rekla da je osnovni cilj izmena zaštita javnog interesa, smanjenje rizika od nastanka korupcije, jačanje integriteta i odgovornost organa javnih vlasti i javnih funkcionera.

Na dnevnom redu skupštinske sednice su i izmene Zakonika o krivičnom postupku, o izvršenju krivičnih sankcija,  Predlog zakona o sprečavanju korupcije kao i potvrđivanje više međunarodnih sporazuma. Deo opozicije nastavio je s bojkotom skupštinskih zasedanja.

Izvor: Beta, Insajder 

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.