KRIK: POLICIJA NIJE OTKRILA KO JE RUŠIO U SAVAMALI

KRIK: POLICIJA NIJE OTKRILA KO JE RUŠIO U SAVAMALI

Izvor: youtube.com

Objavio: Magločistač

03.10.2017

Kategorija: U fokusu

Za više od godinu dana policija nije uspela da otkrije ko su osobe sa fantomkama koje su bespravno srušile privatne objekte u Savamali, niti po čijem naređenju su to učinile, pokazuje izveštaj policije o ovom događaju do koga je došao KRIK. Neki detalji izveštaja, ipak, ukazuju da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća.

Ljudi s fantomkama koji su zarobili prolaznike, neobeleženi bageri koji nelegalno ruše privatnu svojinu tokom noći i policija koja ne odgovora na pozive građana u pomoć – zastrašujući su događaji iz beogradske četvrti Savamala tokom izborne noći 2016. godine.

Ovaj zločin potresao je domaću javnost, koja je tražila odgovor ko je toliko moćan da organizuje rušenje dela Hercegovačke ulice nadomak centra Beograda. Evropski parlament istakao je značaj ovog slučaja i pozvao srpske vlasti da ga što pre reše.

Srpska policija i tužilaštvo, međutim, ovom događaju nisu odmah pridali mnogo važnosti.

Za slučaj su se zainteresovali tek deset dana kasnije. Policija zbog kasne reakcije nije izvršila ni uviđaj – jer su do tada gradske vlasti već uklonile porušene objekte i očistile ulicu.

Nakon istrage koja je trajala više od godinu dana, policija je tužilaštvu dostavila izveštaj u kojem je prezentovala svoje nalaze.

Oni su poražavajući.

Ne samo da policajci nisu utvrdili ko je naredio i organizovao operaciju rušenja, već ni ko su bili najniži članovi organizacije – oni koji su zarobili prolaznike dok se rušenje odvijalo. Nisu uspeli da otkriju ni kojoj firmi pripadaju bageri koji su rušili, prema izveštaju do kojeg je došao KRIK.

Policajci su, zapravo, istragom saznali manje od onoga što su novinari već otkrili javnosti o slučaju.

Inspektori odeljenja za privredni kriminal Uprave kriminalističke policije Beograda saslušali su 16 svedoka, pregledali snimak događaja, sakupili – ali ne i analizirali podatke o telefonskoj komunikaciji, i tražili informacije od različitih javnih preduzeća koja su u noći rušenja na neki način bila angažovana u Savamali.

One koji su javno pričali o odgovornima za ovo rušenje policija, međutim, nije saslušala. Tako, nije razgovarala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je ranije izjavio da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti. Nije saslušana ni bivša supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog koja je u intervjuu za KRIK februara ove godine ispričala da joj je on lično rekao da je organizovao rušenje.

Iako ne donose odgovore na ključna pitanja, detalji iz izveštaja ipak ukazuju na to da je bila organizovana šira zavera kako bi se izvelo rušenje u Hercegovačkoj.

U toj akciji očigledno je da su ulogu imala i javna preduzeća koja su misterioznim ljudima sa fantomkama i bagerima obezbedila prolaz do mesta rušenja, kao i prekid struje kako bi nelegalna operacija privukla što manje pažnje.

Tako su svedoci, čija su imena skrivena u izveštaju dostavljenom KRIK-u, primetili da je rasveta u ulici u sred noći ugašena, kao i da je Parking servis uklonio automobil koji se našao na putu bagera koji su došli da ruše. Radnici Gradske čistoće te noći nisu čistili Hercegovačku ulicu iako su to radili svake noći. Pojedini tragovi vode i do skupštine Beograda.

Izveštaj MUP-a mesecima se krio od javnosti.

KRIK je do izveštaja došao koristeći Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Tužilaštvo je najpre odbilo da ga dostavi i tek nakon intervencije Poverenika Rodoljuba Šabića poslalo ga je novinarima KRIK-a.

 

Izvor: KRIK

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.