KRIK: Odluka Saveta za štampu protiv nas opasan presedan u novinarstvu

KRIK: Odluka Saveta za štampu protiv nas opasan presedan u novinarstvu

Izvor: Beta

23.12.2020

Kategorija: U fokusu

Portal KRIK ocenio je danas da je Savet za štampu nepravedno proglasio taj portal krivim za kršenje Kodeksa novinara Srbije u tekstu koji je nastao u okviru globalnog projekta “FinCEN dosijei”.

U tekstu objavljenom na KRIK-u navodi se da pojedini zaključci Saveta u njihovoj odluci nisu tačni.

“Tako, Savet tvrdi da nismo objavili dokaz da su banke označile 99 novčanih transakcija grupacije Mineco kao sumnjive – iako je u našoj priči objavljen deo izveštaja američkog Trezora gde se upravo ovo spominje”, piše KRIK.

Ocenili su da je šokantno to što su kažnjeni jer, po mišljenju Saveta za štampu, nisu objavili dovoljno dokumenta do kojih su došli u istraživanju – iako bi time bio ozbiljno ugrožen uzbunjivač koji je novinarima dostavio tajne izveštaje američkog Trezora.

“Savet nema mandat da određuje šta od dokumentacije novinari treba da objave, niti je obaveza objavljivanja dokumenata predviđena kodeksom. KRIK smatra da je zaštita izvora jedna od najvažnijih novinarskih obaveza i stoga ne možemo da prihvatimo ovakvu odluku Saveta, jer bismo time dali legitimitet štetnoj praksi u novinarstvu koja zanemaruje uzbunjivače”, dodaje se u tekstu.

Članovi Komisije za žalbe jednoglasno su doneli odluku i da je KRIK prekršio novinarski kodeks u delu koji se odnosi na novinarsku pažnju i objavljivanje odgovora, po žalbi firme Mineko.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.