KORAĆ: ŠTA ZNAČI OSLOBAĐANJE MEDIJA U REŽIMU KOJI POČIVA NA KONTROLI MEDIJA

KORAĆ: ŠTA ZNAČI OSLOBAĐANJE MEDIJA U REŽIMU KOJI POČIVA NA KONTROLI MEDIJA

Izvor: Medija centar Beograd

Objavio: Magločistač

04.08.2019

Kategorija: U fokusu

Narodni poslanik Žarko Korać kaže da je bojkot izbora legitimni način borbe u politici, ali da neizlazak na izbore opoziciji nije doneo neku korist u prošlosti. O prisluškivanju, o kojem se ovih dana govori u medijima, kaže da je „bacanje prašine u oči“ i da Vučić „po hiljaditi put od sebe pravi žrtvu“.

„Imam iskustva sa tim bojkotom, imali smo bojkot i neizlazak na parlamentarne izbore i to nam nije donelo neku korist. Da se razumemo, bojkot je legitiman u politici, ali je to krajnje sredstvo, kada nemate demokratske uslove da se borite da građani čuju vaš glas“, kazao je Korać u Novom danu.

Kako je naglasio, centralni problem u Srbiji su mediji.

„Sve drugo možemo raspravljati, ali je to centralni problem. I ja ne verujem da će se Aleksandar Vučić odreći medija, ali je zanimljivo da je pristao na ove razgovore… To pokazuje da on oseća pritisak i da je svestan da izbori na kojima ne bi izašla opozicija, da bi legitimitet bio doveden u pitanje“, rekao je Korać.

I bojkot je, kaže, sredstvo pritiska na vlast da pristane na određene ustupke. A sloboda medija je ključ slobodnih izbora.

„I nije to nešto apstraktno… Evo, recimo, vaša televizija dozvoljava kritičko mišljenje, a ja imam IPTV Telekomov, i ja nemam vaš kanal. Sad bi neko trebalo da objasni zašto ja nemam vaš kanal… Ovo što se radi, to nije bilo ni devedesetih“, izjavio je gost N1.

Na pitanje kako se oslobađaju mediji, Korać kaže: „Neće zapad ovde uvesti demokratiju, sami se za to moramo izboriti“.

Korać se osvrnuo na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona tokom posete Beogradu, koji je rekao da se nije sastao sa opozicijom, jer su kasno poslali poziv.

„I ta Makronova izjava je bila cinična… Prvo, uobičajeno je da vidite opoziciju… Ali, on je došao u Srbiju da bi obezbedio učešće francuskih firmi u Beogradu i kupovinu francuskog oružja, pa nije hteo da iritira domaćina…. Ono što znamo je da se od Vučića očekuje da reši problem Kosova koji zapad vidi kao urgentan u regionu i to se zna“, kazao je Korać.

Prema njegovim rečima, današnja opozicija je u težem položaju nego što je bila devedesetih, jer nema veliku podršku zapada.

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da je na sastanku vlasti i opozicije bojkot pomenut samo jednom ili dva puta, kao i da je „neophodno da imamo određene zaključke u kratkom periodu, da već tokom septembra može da se uđe u sprovođenje dogovorenog“.

Korać se složio da treba razgovarati.

„U našoj sredini, svima nam je srednje ime intolerancija… A ne može se to tako. To što je vlast neverovatno netolerantna, ne znači da i vi takvi morate da budete, mora se razgovarati. Ovi razgovori sada pokazuju nešto drugo – da postoji, ne samo pritisak iznutra nego delimično i spolja“, kaže Korać.

Nakon Vučićeve izjave da mu ne pada na pamet da razgovara sa opozicijom, čak i da ih je pet miliona, sada predsednik države, pristankom na razgovor, prvi put javno pokazuje slabost, smatra Korać.

„Mora se razgovarati i ja podržavam razgovor, što je tajno, pa dobro, biće i javno… I jedni i drugi su očigledno uzdržani“, kazao je Korać.

Korać, međutim, smatra da se Vučić neće odreći medija.

„Ako inicijalno nisi hteo da pregovaraš, a onda si seo, to je ipak znak određenog ustupka. E sad, šta znači oslobađanje medija u režimu koji počiva na kontroli medija. Vučić bi ostao bez ogromne koncentracije moći koju ima“, naglasio je Korać.

Vlast priča da je Skupština Srbije mesto gde bi trebalo da se govori o svemu, a opet, izostaju rasprave o brojim zakonima.

„Prvi put sam ušao u skupštinu 1993. godine, svi smo bili tamo, i mogu da kažem da se SPS nije ovako ponašao. Imali su Raku, a mi smo na njega bili slabi, imali smo onda Bidžu, i to je to. Ovo je zastrašujuće kako sada izgleda parlament, oni sve donose po hitnom postupku. Zakoni se donose bez javne rasprave“, kazao je Korać.

Dodaje da se čuju i razne uvrede.

„Taj prvi red, koji takve neviđene prostakluke govori, ne meni lično…Postavlja se pitanje onda kako očekujete da bude mesto za razgovor, kada je sve na ivici incidenta. Zapravo, ne možete da vodite razgovor jer oni to ne žele“, ocenio je Korać.

Vučić da objasni – da li je prisluškivan on ili ljudi s kojima je kontaktirao
Poslednjih dana aktuelna je priča o prisluškivanju. Korać kaže da je cela priča „bacanje prašine u oči“.

„Državna bezbedost danas nema taj posao. DB se sada bavi terorizmom, drogom, drugim vrstama pretnji za državu. To ko šta govori, koga to interesuje“, rekao je Korać.

Gost N1 navodi i da je i sam bio prisluškivan u vreme Vojislava Koštunice. „Kada je došao Koštunica, koji je postavio Radeta Bulatovića za direktora BIA, ja sam prisluškivan šest meseci, pa šta?“

„Vučić nije objasnio jednu stvar – jesu li prisluškivali njega ili je on bio u kontaktu s ljudima koji su prisluškivani? To su potpuno različite stvari. Drugo, ako nađete nešto nezakonito, opravdano je izaći u javost. Ali gde su onda krivične prijave“, upitao je Korać.

Sve je, kako je rekao, napravljeno da bi Vučić po hiljaditi put od sebe napravio žrtvu.

„Stalno imate tu igru da je Vučić proganjan, a drži sve poluge vlasti… Vučić se malo zaneo, jer i drugi bi mogli reći da mogu da progovore, Tadić je to rekao… Ali ako ćemo tim putem da idemo, onda ovo društvo kreće u novi talas destrukcije“, kazao je Korać.

Pogledajte o čemu mi vodimo razgovor, mladi nemaju posla, odlaze, a mi pričamo o prisluškivanju, dodao je.

 

Izvor: (Miona Živić, N1)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.