KONSTITUISANA SKUPŠTINA VOJVODINE, PASTOR PONOVO PREDSEDNIK

KONSTITUISANA SKUPŠTINA VOJVODINE, PASTOR PONOVO PREDSEDNIK

Ištvan Pastor u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine, foto: Magločistač (arhiva)

Objavio: Magločistač

02.06.2016

Kategorija: U fokusu

 

Novi saziv Skupštine Vojvodine konstituisan je danas, a za predsednika je izabran lider Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor.

Za izbor Ištvana Pastora za predsednika Skupštine Vojvodine glasao je 91 poslanik, protiv je bilo 14 među kojima poslanici Demokratske stranke (DS) i Mađarskog pokreta, a uzdržano 13 poslanika, među kojima poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Pastor je položio zakletvu i rekao da mu je velika čast da je drugi put predsednik, ali da je to velika odgovornost.

“Ovaj saziv Skupštine radiće u korist građana Vojvodine i nadam se da će poslanici bez razlike u političkom opredeljenju zalagati za unapređenje života građana u bezbednom okruženju”, rekao je Pastor.

Funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović rekao je da je 80 poslanika potpisom podržalo kandidaturu Ištvana Pastora, da je on bio predsednik u teškom periodu, ali da je uspešno obavljao posao unapređenja i razvoja Vojvodine.

“Promovisao je politiku kulture dijaloga i doprineo izgradnji ove institucije i time zaslužio naše poverenje”, rekao je Mirović.

Predstavnik DS-a Borislav Novaković rekao je da ta stranka nije podržala predlog da Pastor bude predsednik jer su se i uprkos saradnji DS i SVM u prethodne četiri godine njihove politike udaljile.

“Pre četiri godine sam na ovom mestu obrazlagao kandidaturu Pastora i nema velike razlike u tome šta bih rekao o njemu, ali naše dve politike su se udaljile. Nekada su te razlike bile u nijansama, ali veliki jaz po pitanjima po kojima se ne slažemo nije premošćen”, kazao je Novaković.

On je dodao da nije u pitanju politička inercija i da se DS ne protivi izboru Pastora zbog toga što je svoju politiku “čvrsto vezao za SNS”, već zbog razlika u pogledu na budućnost Vojvodine.

Poslanik Mađarskog pokreta Tamaš Korhec rekao je da je predsednik Skupštine najviša funkcija u Vojvodini i da su za nju potrebni znanje, veština i iskustvo, kao i da kandidat mora da bude dostojan te funkcije.

“Ištvan Pastor nije dostojan funkcije predsednika. Proteklih nekoliko meseci više puta je uvredio kompletno članstvo koalicije oko Mađarskog pokreta, što je 16.000 građana Vojvodine. Ako neko nije uspeo da bude integrativna ličnost u okviru Mađarske zajednice kako može biti integrativan za sve narode u Vojvodini”, rekao je Korhec i dodao da se Pastor nikada nije izvinio za iznete uvrede.

Tokom verifikacije mandata poslanička grupa Srpske radikalne stranke osporavala je legitimet sedam poslanika sa liste “Dosta je bilo- Saša Radulović”.

Radikali su rekli da je ta lista imala 5.670 potpisa, što je 330 manje od potrebnog da bi lista bila usvojena, dok su iz pokreta “Dosta je bilo” odgovorili da su nevažeće potpise nadoknadili i predali izbornoj komisiji, te da treba pitati izbornu komisiju zašto to nije ušlo u izveštaj.

Sednicom je na početku predsedavao najstariji poslanik iz SNS Vučeta Tošković.

Na pokrajinskim izborima koji su održani zajedno s lokalnim i republičkim 24. aprila, koalicija koju je predvodila Srpska napredna stranka (SNS) osvojila je 63 od 120 mandata.

Koalicija Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije osvojila je 12 mandata, koalicija okupljena oko Demokratske stranke (DS) 10, koliko i Srpska radikalna stranka, a Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) devet poslaničkih mandata.

Pokret Dosta je bilo osvojio je sedam mandata, Savez vojvođanskih Mađara šest (SVM), Mađarski pokret dva, a Zelena stranka jedan mandat.

Izabrani potpredsednici Skupštine Vojvodine

Na današnjoj konstitutivnoj sednici Skupštine Vojvodine izabrano je sedam potpredsednika te institucije, a funkcija generalnog sekretara poverena je Nikoli Banjcu iz Srpske napredne stranke (SNS).

Među potpredsednicima Skupštine Vojvodine u novom sazivu biće poslanici SNS Damir Zobenica i Snežana Sedlar, kao i Aleksandra Đanković iz Socijalističke partije Srbije.

Potpredsednik Skupštine iz redova Demokratske stranke biće Miroslav Vasin, a iz redova Lige socijaldemokrata Vojvodine to će biti Dušan Jakovljev.

Potpredsednika je dala i Srpska radikalna stranka, i to Smiljanu Glamočanin Varga, a ispred pokreta Dosta je bilo to će biti Ivan Stjepović.

Kako je rečeno na sednici, tehnički uslovi u Skupštini omogućavanju da u potpredsedničkim foteljama na čelu prostorije sedi samo šest njih, tako da je postignut dogovor da potpredsednik najmanje poslaničke grupe zbog toga sedi u prvom redu.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.