Kon: Što pre treba rešiti dilemu o broju zaraženih i preminulih od COVID-19

Kon: Što pre treba rešiti dilemu o broju zaraženih i preminulih od COVID-19

Foto: Beta

Objavio: Magločistač

01.07.2020

Kategorija: U fokusu

Epidemiolog Predrag Kon pokazao je televiziji N1 obimnu kovid medicinsku dokumentaciju za grad Beograd i istakao da bi revizija broja zaraženih i preminulih podrazumevala da se svaki pojedinačni papir pregleda i ponovo unese u bazu.

Kada je reč o neslaganju zvaničnih brojki i onoga što se nalazi u kovid bazi “Batuta”, Kon je za N1 rekao da nema razloga ni u koga da sumnja, ali da su se svi podaci slivali sa jednog mesta, sa kog bi trebalo dobiti adekvatne i potpune odgovore.

Epidemiolog Predrag Kon je ponovio da bi trebalo što pre raščistiti dilemu da li su tačni ili ne zvanični podaci o broju zaraženih i preminulih od kovida-19 i napraviti hitnu reviziju smrti.

Kon kaže da je na početku smrt prijavljivana kao što je predsednik Aleksandar Vučić i rekao iako je pozitivni pacijent preminuo od infarkta on je registrovan kao žrtva kovida-19.

“Imam utisak da se na početku sve prijavljivalo. Od sredine aprila to je postalo tema, a postoje i specijalisti za sudsku medicinu, oni su daleko bolji sagovornici”, napomenuo je Kon.

Upitan da li mu je neko od političara iz vlasti pružio objašnjenje o neslaganju podataka, Kon kaže da je imao nekolicinu razgovora i da je od svih dobio uveravanje da se radilo ispravno.

Na pitanje zašto “Batut” više ne objavljuje broj zaraženih i izlečenih, Kon je odgovara da to zavisi od ažurnosti svih kolega, dodajući da je to, na žalost, srpski scenario.

On je dodao i da bi bio spreman da ponovo drži svakodnevne konferencije za novinare.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO): Vlasti Srbije upoznate s preporukama za prijavljicanje umrlih od COVID-19

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je u Srbiji u kontaktu sa osobom zaduženom za sprovođenje Međunarodnog zdravstvenog pravilnika da bi se upoznala sa situacijom s podacima o broju inficiranih i umrlih od COVID-19 i o  mogućim razlozima za različite brojeve koje su naveli novinari.

Zvaničnici Kancelariji SZO u Srbiji su to rekli za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kancelarija SZO u Srbiji je tako odgovorila na pitanje RSE da li je proverila navode iz teksta Balkanske istraživačke mreže (BIRN) da su podaci o inficiranim i umrlim od COVID-19 u Srbiji višestruko veći od onih koji se zvanično saopštavaju, i da li je tražila objašnjenje zdravstvenih vlasti Srbije za to.

SZO je u odgovoru navela da raspolaže zvaničnim podacima koje dobija od država članica.

“Po Međunarodnom zdravstvenom pravilniku, države-potpisnice imaju obavezu da redovno prijavljuju broj inficiranih i umrlih od COVID-19 kroz mrežu osoba koje su u pojedinim državama zadužene za implementaciju Pravilnika, i sve države to i čine”, piše u odgovoru SZO.

U odgovoru piše i da su zdravstvenim vlastima Srbije dostavljene smernice SZO za prijavljivanje KOVID-19 kao uzroka smrti odmah po objavljivanju i da su nadležni upoznati s preporučenom metodologijom.

Smernice su, kaže SZO, iste za sve države.

Državama je potrebno različito vreme za ažuriranje podataka o inficiranim i umrlim od KOVID-19, “zavisno od trenutne faze epidemije i opterećenosti zdravstvenog sistema, ali su početna kašnjenja uglavnom do sada prevaziđena”, piše u odgovoru Kancelarije SZO u Srbiji.

Kancelarije je podsetila na definiciju smrti usled COVID-19: “Smrt usled COVID-19 je definisana kao smrt koja nastaje kao rezultat klinički kompatibilne bolesti kod mogućeg ili potvrđenog COVID-19 pacijenta, osim ukoliko postoji jasan alternativni uzrok smrti koji se ne može dovesti u vezu sa COVID-19 (npr. povreda)”, objašnjava se u odgovoru SZO.

SZO kaže i da, po definiciji, ne treba da postoji vremenski razmak između ozdravljenja od KOVID-19 i nastale smrti.

“Smrt usled COVID-19 ne može se pripisati drugoj bolesti (npr. rak) i treba da bude posmatrana nezavisno od prethodnih stanja za koja se pretpostavlja da su bila okidač za tešku formu COVID-19”, objasnila je SZO.

BIRN je nedavo objavio da podaci iz informacione baze Instituta Srbije za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, u koju je BIRN imao uvid, pokazuju da su u Srbiji od 19. marta do 1. juna od korona virusa umrla 632 pacijenata, 388 više od zvanično saopštenog broja za taj period.

U Institutu RSE nije dobio odgovor na pitanje da li su podaci koje je objavio BIRN verodostojni i kako je došlo do razlike u broju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u intervjuu za TV Pink u sredu izjavio da vlast “nema potrebe da bilo koga laže” o broju umrlih.

Članovi Kriznog štaba Vlade Srbije su u izjavama za medije rekli da nisu imali uvid u bazu na koju se poziva BIRN, i da će tražiti proveru tih podataka, ali nema informacija da li je to i učinjeno.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.