KOMESARIJAT ZA IZBEGLICE: ODREDBE VANREDNOG STANJA MORAJU DA POŠTUJU I MIGRANTI

KOMESARIJAT ZA IZBEGLICE: ODREDBE VANREDNOG STANJA MORAJU DA POŠTUJU I MIGRANTI

Prihvatni centar u Subotici, foto: Natalija Jakovljević (arhiva, ilustracija)

Objavio: Magločistač

07.04.2020

Kategorija: U fokusu

Migranti u Srbiji se duže od tri nedelje nalaze u potpunoj izolaciji od okruženja i među njima nema nijednog obolelog od korona virusa, saopštio je danas republički Komesarijat za izbeglice i migracije.

Reagujući na incident u prihvatnom centru u Obrenovcu u kom je zbog tuče u kojoj je učestvovalo 50-ak migranata morala da reaguje i policija, iz Komesarijata su naveli da je porast napetosti, tenzija i nervoze u tim centrima “očekivan usled karantina u kom se migranti nalaze”.

“To, međutim, nije ni razlog ni opravdanje za kršenje odredbi vanrednog stanja, koje u situaciji velike opasnosti po zdravlje stanovništva, moraju da poštuju svi”, stoji u saopštenju.

Iz Komesarijata su naveli da od nadležnih očekuju da sve vinovnike tih nemira procesuiraju po zakonu koji važi u vanrednim okolnostima i upozorili da ni ubuduće neće tolerisati kršenje odredbi vanrednog stanja unutar centara.

“Zahvaljujemo Ministarstvu odbrane i Ministarstvu unutrašnjih poslova na brzoj i efikasnoj reakciji, uvereni da će i u buduće zajedničkom i koordinisanom akcijom sprečiti pojavu bilo koje nepoželjne situacije u centrima u vreme vanrednog stanja”, stoji u saopštenju.

U kasarni u Obrenovcu, gde su migranti iz Avganistana, Pakistana, Iraka i drugi u nedelju uveče je izbila masovna tuča, te su došle i vojska i policija.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je naveo je da se oko 50 mlađih migranata “vandalski ponašalo” zbog nezadovoljstva što ne mogu da napuste objekat i međusobnih svađa, dok su ostali migranti u tom centru bili mirni.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.