Kodeks novinara za tri meseca prekršen u 1.564 teksta na šest internet portala

Kodeks novinara za tri meseca prekršen u 1.564 teksta na šest internet portala

Izvor: thecitizen.org.au (ilustracija)

Objavio: Magločistač

30.09.2020

Kategorija: U fokusu

Novinarka Aleksandra Grigorov kazala je danas u Beogradu da je aprila, maja i juna Kodeks novinara Srbije prekršen u 1.564 teksta na šest internet portala.

Grigorov je na tribini “Koliko su mediji poštovali Kodeks novinara Srbije u 2020. godini” iznela da je u tim tekstovima bilo 2.829 prekršaja.

Na tribini u Press-centru Udruženja novinara Srbije, navela je da su u istraživanju praćeni portali Telegraf, 021, Espreso, B92 i Mondo i portal Srbija Danas kod kojeg je najveći broj kršenja Kodeksa.

Taj portal je u 606 vesti zabeležio 1.268 povreda Kodeksa i Smernica novinarske profesije.

Po njenim rečima, kod tih portala primećeno je oglušavanje o Poglavlje Jedan Kodeksa novinara Srbije o istinitosti izveštavanja, i to uz nenavođenje izvora ili navođenje pretpostavke kao tvrdnje.

Ona je rekla da je najviše kršenja Kodeksa beleženo u rubrici “crna hronika”, gde se vesti daju “u vidu slagalice” u pojedinačnim vestima je deo detalja nekog događaja, iako bi sve te vesti “zajedno činile detaljan opis događaja”.

Grigorov je kazala da je portal 021 najmanje puta prekršio Kodeks i da su sve njegove greške “zanemarive”.

Istraživanje će se nastaviti do kraja ove godine da bi se utvrdilo da li je pandemija korona virusa uticala na rast broja kršenja Kodeksa.

Generalna sekretarka Saveta za štampu, Gordana Novaković, navela je da je u prvih šest meseci ove godine podneta 131 žalba tom Savetu, od čega su 94 obrađene, a za 12 je utvrđeno da Kodeks nije prekršen.

Dodala je da je izrečeno 37 javnih opomena medijima koji nisu uklonili sporne tekstove koji su bili predmet žalbe ili nisu uputili javno izvinjenje.

Govoreći o rešavanju problema sa izveštavanjem medija u “crnoj hronici”, Novaković je kazala da se razgovaralo s novinarima i urednicima, ali da nije došlo do rešenja.

Ocenila je da je urednicima važnije da medij bude čitan, nego da Kodeks bude poštovan.

Rekla je i da izveštavanje o “crnoj hronici” pojedini mediji smatraju takmičenjem, odnosno “bore se koja će vest biti više čitana”.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.