Koalicija za slobodu medija: Po kom kriterijumu Tanjug ulazi u prvu „evropsku novinsku redakciju“?

Koalicija za slobodu medija: Po kom kriterijumu Tanjug ulazi u prvu „evropsku novinsku redakciju“?

Objavio: Magločistač

30.11.2021

Kategorija: U fokusu

Koalicija za slobodu medija protestuje povodom informacije objavljene u medijima, a koja se tiče formiranja “prve evropske novinske redakcije” od strane Evropske komisije i uključivanja Tanjuga u njen rad.

Naime, prema dostupnim podacima, u pitanju je redakcija koja će biti sastavljena od izveštača 16 novinskih agencija u evropskim zemljama, sa radom i izveštavanjem o procesima u vezi sa Evropskom unijom bi trebalo da počne sredinom 2022. godine, a Srbiju će u toj mreži predstavljati Novinska agencija Tanjug.

“Koalicija podseća da je Tanjug medij koji je prepoznat po bliskoj saradnji sa vladajućim strukturama u Srbiji. Osim što uživa povlašćeni položaj prilikom raspodele različitih budžetskih fondova, Tanjug je godinama radio uprkos uredbe Vlade Srbije”, navodi se u saopštenju za javnost.

Novinska agencija Tanjug, je trebalo da prestane sa radom u oktobru 2015. godine, podsećaju iz ove asocijacije, a čak i pet godina nakon tog roka poslovala je i emitovala informacije uz odobravanje iz vrha vlasti, da bi “nakon pravnih akrobacija”, brend Tanjug prelazi u vlasništvo firme Tačno, estradnog umetnika Željka Joksimovića, i to na deset godina.

“Pitamo Evropsku komisiju, kako je moguće da je spremna na saradnju sa Tanjugom koji je plasirao netačne informacije u interesu političara i stranaka, a ne tačne vesti u korist građana? Kako je moguće da je Tanjug deo dugoročnog projekta vrednog 1,76 miliona eura, a da je reputacija te agencije duboko narušena jer je direktno učestvovala u urušavanju demokratije? Kako je moguće da Evropska komisija finansira upravo onu redakciju koja je odgovorna za proizvodnju dezinformacija, za učešće u javnim hajkama protiv kritičara sadašenje vlasti i za srozavanje profesionalnih i etičkih standarda profesije”, pitaju iz Koalicije.

Koalicija za slobodu medija poziva učesnike projekta da preispitaju odluku i sagledaju sve činjenice vezane za rad ovog medija, i da razmisle da li će informacije koje budu plasirali u pomenutoj evropskoj mreži i dalje biti relevantne i poželjne.


Članovi Koalicije za slobodu medija su Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.