KOALICIJA: PRIKLJUČI SE INICIJATIVI ZA PROMENU NACRTA ZAKONA O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU

KOALICIJA: PRIKLJUČI SE INICIJATIVI ZA PROMENU NACRTA ZAKONA O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU

Objavio: Magločistač

15.11.2018

Kategorija: U fokusu

Pozivamo vas da se priključite inicijativi za promenu imena postojećeg Nacrta zakona o socijalnom preduzetništvu u Zakon o socijalnim preduzećima za radnu integraciju. Postojeći predlog je manjkav i njegovo usvajanje bi za posledicu imalo isključivanje većine postojećih socijalnih preduzeća iz buduće zakonske regulative.

Tekst nacrta zakona, o kojem javna rasprava traje do 23. novembra, pojam socijalnog preduzetništva ograničava isključivo na “radnu integraciju”, zanemarujući, između ostalog, njegovu socijalnu dimenziju, što je suprotno praksi većine evropskih zemalja.

Naročito je problematično to što predloženi nacrt zakona ne prepoznaje udruženja, fondacije i zadruge, koja u ovom trenutku u Srbiji zapošljavaju skoro 10.000 ljudi, kao nosioce socio-preduzetničkih aktivnosti. Zakon u ovom slučaju ne bi trebalo da propisuje statusne oblike, već da predvidi uslove pod kojima se postojeći pravni oblici mogu identifikovati sa socijalnim preduzećima za radnu integraciju.

Koalicija za razvoj solidarne ekonomije i Građanske inicijative pozivaju Vladu Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da u procesu javne rasprave preimenuju i unaprede postojeći nacrt zakona kako bi njegov naziv bio u potpunoj saglasnosti sa materijom koju reguliše. Smatramo da bi bilo svrsishodno da umesto “Zakona o socijalnom preduzetništvu” budući zakon bude nazvan “Zakon o socijalnim preduzećima za radnu integraciju”. Na taj način bi bila omogućena zakonska i institucionalna podrška ranjivim grupama da uđu na tržište rada.

Socijalna preduzeća su privatne inicijative, koje društvene probleme rešavaju na tržišni način. Suprotno aktuelnoj praksi u Evropskoj uniji i dosadašnjoj praksi u Srbiji, predloženi tekst budućeg zakona omogućava da socijalna preduzeća osnivaju lokalne samouprave i pokrajine, čime se direktno zadire u prirodu socijalnog preduzetništva.

Ukoliko zakon ne bude preimenovan i unapređen u delovima na koje ukazujemo, Koalicija za razvoj solidarne ekonomije tražiće njegovo povlačenje iz procedureGrađane i građanke Srbije pozivamo da predloge i komentare na postojeći nacrt dostave nadležnom ministarstvu do 23. novembra, a pismo ćemo u međuvremenu uputiti i našim partnerima u Evropi i svetu, sa ciljem da dobijemo što širu podršku da taj deo sektora socijalnog preduzetništva bude usklađen sa evropskom praksom. Upravo bi donošenje strategije o sektoru na dovelo do unapređenja ove oblasti i unapređenja zakonskog okvira.

Koaliciju za razvoj solidarne ekonomije čine Evropski pokret u Srbiji, Inicijativa za razvoj i saradnju, Smart kolektiv i Trag fondacija, organizacije osnivači nekadašnje Koalicije za razvoj socijalnog preduzetništva, nastale 2010. godine.

 

Podržite inicijativu na ovom linku!

Izvor: Koalicija za razvoj solidarne ekonomije

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.