KOALICIJA: FINANSIJSKO ISCRPLJIVANJE NEZAVISNIH MEDIJA – SLUČAJ KRIK

KOALICIJA: FINANSIJSKO ISCRPLJIVANJE NEZAVISNIH MEDIJA – SLUČAJ KRIK

Objavio: Magločistač

01.02.2018

Kategorija: U fokusu
Koalicija novinarskih i medijskih udruženja, koju čine NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM, saopštila je danas da smatra da gomilanje tužbi ministra i “kontroverznog biznismena” Nenada Popovića protiv informativnog portala Krik predstavlja politički pritisak na ovaj medij i sredstvo njegovog finansijskog iscrpljivanja.

Koalicija skreće pažnju javnosti “da se i ranije dešavalo da moćnici koji raspolažu ogromnim državnim i privatnim resursima – serijskim tužbama vrše pritisak na medij, sa ciljem da otežaju ili onemoguće njegovo funkcionisanje. Naime, i pre bilo kakve presude mediji su praktično kažnjeni, jer plaćaju značajne sudske takse i druge troškove odbrane koji ponekad prevazilaze njihove mogućnosti ili, u boljem slučaju, značajno otežavaju njihov rad.”

Koalicija takođe podseća da su “mediji koji nisu bliski vlasti višestruko izloženi raznim pritiscima, a da im je istovremeno onemogućen pristup bilo kakvim državnim fondovima, odnosno novcu građana koji se, sa druge strane, nekontrolisano sliva na račune ‘podobnih’ medijskih kuća. Pored tužbi i čestih presuda koji ne idu u korist nezavisnim medijima, oni su takođe izloženi veoma čestim posetama raznih inspekcijskih službi, kao i brojnim pretnjama i uvredama koji uglavnom ostaju nesankcionisane.”

Koalicija koristi priliku da podseti da se ni dva i po meseca od sastanka predstavnika novinarskih, medijskih i organizacija civilnog društva, okupljenih u Grupu za slobodu medija, sa premijerkom Anom Brnabić, i predaje zahteva za poboljšanje medijske situacija – ništa suštinski nije promenilo, ukoliko u to ne računamo dalje urušavanje medijskih sloboda i položaja novinara i medija.

“Smatramo da je u ovim vremenima, kada iz medijske sfere svakodnevno pristižu loše vesti, potrebno pokazati visok stepen međusobnog uvažavanja i solidarnosti unutar onog dela zajednice koji poštuje profesionalne standarde i nije pod kontrolom vlasti”, navodi se na kraju saopštenja koje potpisuje Koalicija novinarskih i medijskih udruženja.

 

 

(Magločistač)
[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.