KAKO SUDI SUD ZA PRAVOSUĐE: KO SU SUDIJE KOJE NESAVESNO RADE?

KAKO SUDI SUD ZA PRAVOSUĐE: KO SU SUDIJE KOJE NESAVESNO RADE?

Objavio: Magločistač

07.06.2016

Kategorija: U fokusu

Sudski postupci koji traju godinama, kad stignu do kraja, vraćaju se na početak i tako u krug sve dok ne zastare – praksa je koja često ostaje nekažnjena. Iako je sudijska funkcija javna, imena odgovornih sudija retko dospeju u javnost. 

Zakon o sudijama kaže da je zastarevanje postupka zbog nesavesnog rada sudije težak disciplinski prekršaj, koji može dovesti do teškog narušavanja ugleda i poverenja javnosti u sudstvo, ali se uprkos tome retko dešava da javnost dobije informaciju o sankcijama koje je sudija zbog toga snosio.

Statistika postupaka protiv sudija

Prema podacima koje je Insajder.net dobio od Visokog saveta sudstva, 2014. su protiv sudija pokrenuta 42 disciplinska postupka.

Prema rečima disciplinske tužiteljke VSS-a Mirjane Ilić, šest sudija je razrešeno zbog teškog disciplinskog prekršaja, kao što su neopravdano kašnjenje u izradi odluka ili neopravdano odugovlačenje postupka, dok je četvoro sudija nakon pokretanja disciplinskog postupka razrešeno na lični zahtev. U preostalim slučajevima postupci još traju ili su sudije kažnjene opomenom ili smanjenjem plate.

Ona navodi i da je u 2015. pokrenuto 18 discipliniskih postupaka, a da je pravnosnažnom odlukom o razrešenju sa sudijske funkcije okončan jedan postupak.

U VSS-u navode i da je u 2016. do sada razrešeno dvoje sudija, od koji je za jednog predlog podnet u 2015, dok je jedan sudija nakon podnošenja predloga za vođenje disciplinskog postupka zbog teškog disciplinskog prekršaja podneo predlog za prestanak sudijske funkcije.

Suđenje sudijama bez publike

Iako bi samo objavljivanje imena sudije koji je teško povredio pravila profesije i narušio ugled pravosuđa bila svojevrsna kazna, ovo nigde nije praksa, kaže Mirjana Ilić.

“U Pravilniku o postupku za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i predsednika sudova je navedeno da je postupak zatvoren za javnost i tako je u svim državama, osim ako sudija ne zahteva da postupak bude javan”, kaže Mirjana Ilić.

Retki su primeri da se uprkos ovakvom pravilu imena sudija koji svoj posao nisu profesionalno radili ipak čuju u javnosti. Međutim, ni to često nije smetnja da sudije prođu samo s opomenom i kasnije napreduju u službi.

Evropski uslov

U poslednje vreme često se pominje otvaranje poglavlja 23 i 24 kao deo uslova u procesu pridruženja Evropskoj uniji. Prvo se odnosi na pravosuđe i osnovna prava, a drugo na pravdu, slobodu i bezbednost. Upravo su ova poglavlja najvažnija za izgradnju efikasne prave države.

U uređenom sistemu teško da bi mogli da zastare slučajevi poput onog iz 2007. protiv vladike Ilariona za nedozvoljene polne radnje nad maloletnicom ili slučaj vladike Pahomija optuženog za zlostavljanje četvorice dečaka, koji je zastareo 2006.

Ne bi bilo moguće ni zastarevanje optužnice za veliku državnu pljačku države tokom 90-ih, kojom je bivši direktor Uprave carine Mihalj Kertes optužen za iznošenje novca na Kipar po nalogu Slobodana Miloševića.

Izvor: Insajder.net

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.