JANKOVIĆ: ŽENE NAJVIŠE DISKRIMINISANE

JANKOVIĆ: ŽENE NAJVIŠE DISKRIMINISANE

Brankica Janković, izvor: Medija centar Beograd

Objavio: Magločistač

22.09.2016

Kategorija: U fokusu

Polazeći od broja podnetih pritužbi može se konstatovati da su diskriminaciji najviše izložene žene, osobe sa invaliditetom i pripadnici romske nacionalne manjine, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković na sednici skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova.

Žene su posebno izložene diskriminaciji na tržištu rada, a i rodno zasnovano nasilje nad ženama je takođe veoma rasprostranjeno, rekla je Janković, predstavljajući svoj izveštaj za 2015. godinu.

Ona je istakla da je u 2015. najviše povećan broj pritužbi zbog diskriminacije na osnovu pola, i to 22,1 odsto, a slede pritužbe zbog diskriminacije na osnovu nacionalne pripadnosti, kojih je 18,4 odsto više, invaliditeta 11,3 i zbog diskriminacije na osnovu starosnog doba 9,4 odsto.

Janković je rekla da je najviše pritužbi, 36,3 odsto, podneto zbog diskriminacije u postupku zapošljavanja, i zbog te vrste diskriminacije žene podnose više pritužbi od muškaraca.

Posle pritužbi zbog diskriminacija u postupku zapošljavanja, slede pritužbe zbog diskriminacije u postupku pred organima javne vlasti, 23 odsto, i zbog diskriminacije prilikom pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina, 8,3 odsto.

Slično kao i prethodnih godina, najveći broj pritužbi podneto je protiv državnih, odnosno organa javne vlasti, čak 50 odsto, a posle toga slede pravna lica sa oko 28 odsto, fizička lica i na kraju organizacije, navela je Janković.

Ona je rekla da je u 2015. godini ova instituciji postupala u 1.040 predmeta, što je za 20 odsto više nego godinu dana ranije.

Poverenik je primio 797 pritužbi koje su podnele građanke i građani, pravna lica, nevladine organizacije i drugi, rekla je Janković.

Prošle godine, Janković je donela 215 preporuka-mera za ostvarivanje ravnopravnosti u skladu sa zakonom, 17 mišljenja na nacrte zakona i drugih opštih akata, podnela je jednu krivičnu prijavu i jedan predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti, a izdala je devet upozorenja i 35 saopštenja.

Janković je naglasila da je u 89,1 odsto slučajeva postupljeno kada su u pitanju preporuke koje se odnose na konkretne slučajeve diskriminacije.

Prema njenim rečima, pritužbe zbog diskriminacije Povereniku za zaštitu ravnopravnosti najčešće podnose fizička lica, pri čemu se muškarci češće obraćaju od žena.

Ona je navela da raste broj pritužbi koje podnose pravna lica, posebno onih koje su podnele organizacije civilnog društva.

U toku 2015. godine pravna lica su podnela 121 pritužbu, od čega organizacije civilnog društva 101, rekla je Janković i dodala da je najviše pritužbi primljeno iz Beograda, a najmanje iz južne, istočne Srbije i sa Kosova i Metohije.

 

Izvor: FoNet

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.