JANKOVIĆ: U SRBIJI NAJUGROŽENIJI OBIČAN GRAĐANIN

JANKOVIĆ: U SRBIJI NAJUGROŽENIJI OBIČAN GRAĐANIN

Saša Janković, izvor: Medija centar Beograd

Objavio: Magločistač

21.06.2016

Kategorija: U fokusu

U Srbiji najugroženiji “obični” građani, izjavio je danas zaštitnik građana Saša Janković u debati o izvešaju Zaštitinika građana za 2015. godinu.

“Svakome od nas treba pravna sigurnost, saznanje da ćemo kada prikupimo dokumenta za građevinsku dozvolu tu dozvolu i dobiti, da ćemo sa zdravstvenom knjižicom dobiti potrebne usluge kod lekara, da znamo šta možemo, šta ne možemo, da znamo da će ako neko ugrozi našu bezbednost policija, doći na poziv u pomoć”, kazao je Janković.

On je dodao je ove godine zaštitniku stiglo 28 odsto pritužbi više nego prošle godine, ali i da je 88 odsto preporuka ispunjeno i da građani imaju poverenja u nezavisne institucije, te da je siguran da Srbija nije osuđena na “ispodprosečnost u demokratskom procesu”.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je stanje u nezavisnim institucijama popravljeno i da te institucije raspolažu s najviše resursa do sada, ali da kao problem i dalje ostaje odnos vlasti prema nezavisnim organima.

“Stalan problem je pitanje odnosa vlasti prema toj novoj, pomalo čudnoj grani vlasti. Da li smo nezavisne institucije uveli iz kozmetičkih razloga, da bismo imali ono što imaju razvijene demokratije, ili prepoznajemo i njihovu ulogu u društvu”, rekao je Šabić i ocenio da u Srbiji često vlada nerazumevanje o tome šta je uloga nezavisnih organa.

On je dodao da bez promene odnosa vlasti prema državnim nezavisnim organima neće biti moguće napredovanje u poglavljima koja se tiču vladavine prava (23 i 24) u pregovorima o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da su građani najviše pritužbi podnosili zaštitniku građana zbog kršenja ekonomskih prava i da ta prava ne smeju da budu dovedena u pitanje čak ni zbog rešavanja ekonomske krize.

Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević ocenila je da su pojedini sudovi u Srbiji “pretrpani” predmetima, što građanima otežava pristup efikasnom pravosuđu, ali i da se čini da su sudovi još uvek pod političkim uticajem.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović kazao je da je Janković često bio oslonac nezavisnom i istraživačkom novinarstvu i da je zbog ukazivanja na manjak medijskih sloboda bio izložen pokušajima urušavanja funkcije zaštitnika građana.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.