JANKOVIĆ: PROPAGANDA JE UZURPIRALA MEDIJSKI PROSTOR

JANKOVIĆ: PROPAGANDA JE UZURPIRALA MEDIJSKI PROSTOR

Saša Janković, izvor: Medija centar Beograd

Objavio: Magločistač

31.01.2017

Kategorija: U fokusu

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je danas da je propaganda okupirala medijski prostor Srbije i da javnu scenu ne muče loši mediji već propagandna sredstva koja se lažno predstavljaju da su mediji.

Janković je na konferenciji „Mediji u službi građana“ u Nišu rekao da propaganda uzurpira prostor koji bi mediji trebalo da imaju u jednom društvu.

„Takvi mediji nisu neke zabludele ovčice koje možemo naučiti da rade drugačije, već oni koji svesno zloupotrebljavaju medijske sklobode“, ocenio je on.

Janković smatra da prisustvujemo „lažiranju javne debate“, a kao simbol za to naveo je slučaj „Nebojša iz Beograda“, ukazujući na to da “lažiranje ovde ima duboke korene”.

„Vuk koji zaogrne jagnjeću kožu nije jagnje, niti je zemlja koja ima parlament po definiciji demokratska zemlja, tako propaganda koja ima oblik medija nije medij“, istakao je.

Kao primer medijske manipulacije Janković je naveo izveštaje sa Glavnog odbora Demokratske stranke, koja ga je podržala kao kandidata za predsednika Srbije, jer su skoro svi mediji izvestili da dva člana Glavnog odbora nisu glasali za tu odluku Predsedništva stranke i izvestili su o razlozima za to a da niko nije naveo podatak da je čak 350 članova podržalo odluku Predsedništva DS da podrži Jankovića kao kandidata za predsednika Srbije.

„Jasno je da nije u pitanju urednička greška, več strategija“, ocenio je on.

Janković je ukazao da sloboda medija kao civilizacijsko dostignuće nije izmišljena zbog medija već zbog građana, jer građani „bez medijskih sloboda nisu građani već podanici“.

On je rekao da u ovoj zemlji dugo već traje sistematsko uništavanje obrazovanja i kulture, jer mnogima „ne odgovara da ima samosvesne građane već želi podannike“.

Komentarišući poplavu govora mržnje i drastično uvećanje broja kršenja etičkog kodeksa novinarstva, Janković je kazao da svaka sloboda ima svoje granice, a kada te granice pređe, “osa postaje nesloboda koja izjeda slobodu”.

“Novinarstvo pripada onoj vrsti profesije, sličnu lekarskoj, koja nema pravo da okrene glavu na drugu stranu i da se pravi da se nešto ne dešava, bez obzira na moguća opravdanja”, poručio je Janković.

Konferenciju „Mediji u službi građana“ organizovao je danas u Nišu internetski portal Južne vesti iz tog grada.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“JANKOVIĆ: PROPAGANDA JE UZURPIRALA MEDIJSKI PROSTOR”

István says:

g. Jankovucu Viste suvise mlad – to je Vasa sreca jasam suvise mator to je moja nevolja. Vi niste zivi svedok ove kliker drzave nisam siguran da to znate, mismo odavno jos tamo iza ali mozda ispred 1945. god. izglasali sa klikerima temelj ne jedanput ove kliker uredjenje , bilo je dve drvene kutije jedna crvena druga crna u crvenu su bacili kliker koji su za iskru ovakvog drustva, u crnu neprijatelji ljudske ” slobode ” izborna komisija dobio zadatak da mora pobediti ona kutija ” za ” , crna ne moze da ima vise glasova ako ste vi ” komisija ” dobro radili na terenu i ako ima vise u tom slucaju treba Vas skloniti sa vase pozicije. Naravno svugde su skoro svi klikeri bili u kutiji ” za” — jer komisija iz crne sve klikre prerucila u onu crvenu da nebi izgubili svoja dobro placena radna mesta. Mozda znate – nisam siguran, da predsednici i direktori neke privredne komore i zadrznog saveza bili su jedva pismeni , bilo i oni koji ni ime nisu znali podpisati – jer strucnjaci nemaju pravo da rukovode nego samo mi ” podobni “. Od 44. god. srozavaju nivo obrazovanja skole vode i negde takvi koji 44.god. mucili i ubijali neduzne ljude, bez ikakve kulture i svakoga teli da im srozavaju kulturu i inteligenciju na njihovo nivo , vrlo vazno njima bilo da potpuno uniste tradiciju svoje sredine, svi smo postali ” TI ” i ” druze” .Ako pogledate neke danasnje novine na prvom mestu isticu ono od cega pametan stidi a budala fali. nazalost neki na vrhu isto takvi nije njima sramota kako se ponasaju i sa cime se fale, ali jos najgore sto sa time postaju popularni. Danas sovinizam, nacionalizam je moda i sve okolne drzave ni za sta nevrede, nesposobne sem NAS mi imamo najbolje najspobnije rukovodioce ako zatreba kazu MI cemo i boriti za nasa prava. ne zelim rat ali bilo bi interesantno njih videti u prvim redovima od napred. Znaci sve treba menjati iz osnova to samo VI Jankovicu mozete. Samo vi mozete spasiti nasu Srbiju !!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.