Izveštaj o korupciji u Srbiji ima status “poverljivo” i nije dostupan javnosti

Izveštaj o korupciji u Srbiji ima status “poverljivo” i nije dostupan javnosti

Izvor: FoNet

10.11.2020

Kategorija: U fokusu

Grupa država za borbu protiv korupcije (GRECO) pozvala je vlast u Srbiji da, što je pre moguće, dozvoli objavljivanje drugog izveštaja iz Četvrtog kruga evaluacije, a u kome je nivo usklađenosti sa preporukama ovog tela Saveta Evrope ocenjen kao „globalno nezadovoljavajući“.

Na zvaničnoj internet stranici GRECO, izveštaj o Srbiji ima status „poverljivo“ i nije dostupan javnosti, a da bi postao javan, potrebno je da njegovo objavljivanje dozvoli Vlada Srbije, objavio je portal European Western Balkans (EWB).

Osim Srbije, isti poziv upućen je i Azerbejdžanu, Kipru, Litvaniji, Slovačkoj i Turskoj, a odluka je doneta na 86. plenarnoj sednici GRECO, koja je zasedala od 26. do 29. oktobra 2020. godine u Strazburu, navodi se u izveštaju.

Portal EWB ističe da se Četvrti krug evaluacije odnosi na sprečavanje korupcije u odnosu na poslanike, sudije i tužioce, a da su tim povodom objavljena do sada dva izveštaja o usklađenosti.

Prvi izveštaj, objavljen u martu 2018. godine, ocenio je sveukupni nivo usklađenosti Srbije kao „globalno nezadovoljavajući“ s obzirom na to da nije u potpunosti ispunjena ni jedna od 13 preporuka GRECO.

Slično je zabeleženo i u narednom, prelaznom izveštaju iz aprila 2019. godine – da nije ispunjena u potpunost nijedna preporuka, ali da je broj delimično implementiranih preporuka porastao sa sedam na 10, što je tada za GRECO bilo dovoljno da usklađenost Srbije više ne smatra „globalno nezadovoljavajućim“.

Uspešno sprovođenje reforme Ustava Srbije u domenu pravosuđa koja je trenutno u zastoju, imaće veliki uticaj na ispunjavanje preporuka GRECO, s obzirom na to da se nekoliko preporuka tiče obezbeđivanje nezavisnosti sudija i tužioca, navodi portal EWB.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.