IZLAZAK BRITANIJE IZ EU MOŽDA TEK KRAJEM 2019. GODINE

IZLAZAK BRITANIJE IZ EU MOŽDA TEK KRAJEM 2019. GODINE

Ilustrativna fotografija

Objavio: Magločistač

15.08.2016

Kategorija: U fokusu

Izlazak Britanije iz Evropske unije mogao bi da bude realizovan tek krajem 2019. godine, usled toga što je priprema tog koraka veliki zadatak za britanske državne službe, a početak pregovora o Bregzitu mogao bi da bude odložen za period posle izbora u Francuskoj i Nemačkoj, piše britanski list “Sandej Tajms”.

Vlada britanske premijerke Tereze Mej je nagovestila da planira da aktivira Član 50 Lisabonskog sporazuma, čime se zvanično pokreće izlazak iz EU, početkom 2017. godine, nakon čega bi počeo dvogodišnji proces pregovora sa zvaničnim Briselom o uslovima razdruživanja.

“Sandej Tajms”, međutim, navodi da su neki britanski ministri privatno upozorili čelnike tamošnjeg finansijskog sektora da bi Član 50 mogao da bude aktiviran tek krajem 2017. godine, što znači da bi Britanija mogla da izađe iz EU tek krajem 2019.

“Ministri sada misle da bi aktivacija Člana 50 mogla da bude odložena za jesen 2017. godine”, otkrio je izvor iz Londona, koji je o tome razgovarao sa dva ministra iz britanske vlade.

“Oni nemaju infrastrukturu za ljude koje treba da angažuju. Oni čak kažu da ne znaju koja pitanja treba da pitaju kad konačno počnu da pregovaraju sa Evropom”, navodi izvor.

Jedan neimenovani ministar je za “Sandej Tajms” rekao da izbori u Nemačkoj i Francuskoj “predstavljaju određeni izazov”.

Francuska je zakazala predsedničke izbore za aprili i maj sledeće godine, dok će se opšti izbori u Nemačkoj održati na jesen 207.

Tereza Mej je osnovala novo Ministarstvo za pregovore o Bregzitu nakon što je na referendumu 23. jula pobedila opcija za izlazak iz EU, ali ministar Dejvid Dejvis je navodno zaposlio samo polovinu osoblja koje mu je potrebno.

Drugo novo britansko Ministarstvo, za međunarodnu trgovinu, takođe ima težak zadatak da regrutuje stručnjake, pošto je Londonu ostao tek ograničeni broj iskusnih pregovarača jer je zvanični Brisel decenijama vodio taj sektor za Britaniju kao članicu EU.

Izvor: Slobodna Evropa

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.