Ivanuša (SZO): Epidemiološka situacija jako ozbiljna, sledeće nedelje i 3.000 obolelih

Ivanuša (SZO): Epidemiološka situacija jako ozbiljna, sledeće nedelje i 3.000 obolelih

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Beta

20.08.2021

Kategorija: U fokusu

Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marijan Ivanuša ocenio je danas da je epidemiološka situacija u Srbiji jako ozbiljna, da su “brojevi visoki i da brzo rastu”.

Ivanuša je za Radio-televiziju Srbije (RTS) naglasio da je od izuzetne važnosti vakcinisati se protiv korona virusa zbog brzog širenja delta soja virusa.

Možemo očekivati sledeće nedelje i 3.000 obolelih, a onda i da taj broj poraste. (…) Situacija će se još pogoršati i videćemo slike koje smo gledali za vreme prvog i drugog talasa. Povećavaće se broj obolelih, hospitalizovanih i umrlih, to smo videli u drugim državama”, kazao je Ivanuša.

On je rekao da Srbija dobro sprovodi proces imunizacije, da ima relativno visoki broj vakcinisanih građana starijih od 60 godina, ali da nije dovoljan.

“Da je broj 90 odsto, ja bih mirnije spavao. Delta soj je veoma zarazan i ljudi koji nisu primili bar prvu dozu vakcine verovatno će oboleti”, naglasio je Ivanuiša.

Govoreći o trećoj, buster dozi vakcine, Ivanuša je naveo da je stav SZO da se ona ne daje jer ima država u svetu koje nisu vakcinisale ni jedan odsto svojih građana i naglasio da se pandemija ne može zaustaviti samo ako je jedan deo zemalja imunizovan.

“Srbija je pokazala solidarnost u prošlosti, a pokazuje i danas kada poklanja vakcine afričkim državama”, istakao je on.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.