Italijanski levičari predložili zakon o pesmi “Bela ćao”

Italijanski levičari predložili zakon o pesmi “Bela ćao”

Izvor: Nova.rs

07.06.2021

Kategorija: U fokusu

Grupa članova italijanskog parlamenta iz redova stranaka leve orijentacije predložila je da se zakonom obaveže izvođenje pesme „Bela ćao“ nakon državne himne, a prilikom proslave Dana oslobođenja od nacizma i fašizma 25. aprila.

Predlagači zakona ističu da „Bela ćao“ nije izraz niti jedne političke stranke, već da se, naprotiv, sve demokratske političke snage mogu jednako prepoznati u univerzalnim idealima koji su nadahnuli pesmu.

Međutim, predlog zakona već je izazvao polemike i negodovanje članova stranaka desnog centra, koje tvrde da je pesma „Bela ćao“ partizanska i kao takva za njih neprihvatljiva.

Ranijih godina stranke desne orijentacije polemizirale su o ispravnosti proslave Dana oslobođenja Italije od nacizma i fašizma, a lider desničarske stranke Liga Mateo Salvini je čak bojkotovao proslavu 25. aprila i to javno saopštio.

„Bela ćao“ je najpoznatija italijanska pesma i postala je simbol borbe za ličnu slobodu i protiv ugnjetavanja naroda u svim delovima sveta.

Prvi pisani trag o izvođenju pesme „Bela ćao“ datira iz 1919. godine kada je izvesni Miška Ziganov snimio na gramofonskoj ploči pesmu svirajući na fisharmonici.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Italijanski levičari predložili zakon o pesmi “Bela ćao””

Franken says:

Podržavam sve ono što doprinosi sekiraciji i padanju u zabezek nervnoga rastrojstva desnobesničara na svim meridijanima zemljinoga šara.

Avanti camaradi e fratteli!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.