ISTRAŽIVANJE: POLICIJA DUBOKO KORUMPIRANA I POLITIZOVANA

ISTRAŽIVANJE: POLICIJA DUBOKO KORUMPIRANA I POLITIZOVANA

Objavio: Magločistač

30.08.2016

Kategorija: U fokusu

Građani Srbije doživljavaju policiju kao duboko korumpiranu, politizovanu, okrenutu prevashodno sebi a ne njima, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Istraživačica ovog centra Aurelijka Đan rekla je, gostujući u Novom danu N1 televizije, da rezultati pokazuju da 44 odsto građana Srbije ne veruje u policiju dok 54 odsto njih ističe da ima poverenje u policiju.

Prema njenim rečima, građani policiji zameraju razne stvari a najviše politizaciju jer veruju da je policija usko povezana s politikom i da je “produžena ruka političara”. Druga stvar koja se zamera policije je korumpiranost a treća nepotizam tj građani veruju da se zapošljavanje dešava preko rodbinskih ali i političkih veza.

[quote color=”#000000″ bgcolor=”#eaeaea” bcolor=”#a83c26″]

Rezultat istraživanja:

Rad policije u interesu građana je izuzetak a ne pravilo.

[/quote]

Sofija Mandić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ističe da je istraživanje rađeno ne samo u Srbiji već i u Bosni i Hercegovini, Albaniji, na Kosovu i u Crnoj Gori.

“Rezultati su pokazali da su ovo zemlje koje su slične pa i kada je u pitanju odnos prema policiji, kaže ona dodajući da su istraživali i odnos prema policajkama i kako njih građani vide. “Policajka je lepa, šarmantna, vaspitana, kulturna a jedna trećina tek smatra i da je sposobna za posao. Zabrinjavajuće da građani, i to je stav 11 odsto ispitanika iz regiona, policijaca definišu kao korumpiranog muškarca”.

Mandić naglašava i da nasuprot tome, građani policajke vide kao poštene i kao osobe koje ne bi uzele pare za posao za koji su već plaćene.

Ističući ključne razlike koje su primećene tokom istraživanja, ona je navela da je na Kosovu i u Albaniji zabeleženo drastično veće poverenje u policiju, da je zabeleženo izrazito nepoverenje u medije u Srbiji i Makedoniji, dok u ostalim zemljama prevladava poverenje a treća razlika je generalno veće poverenje građana Crne Gore u sve institucije.

Najzanimljiviji podatak iz istraživanja je, kako navodi Mandić, to što građani regiona (58 odsto njih) tvrde da imaju poverenje u policiju dok svaki drugi kaže da smatra da je policija duboko korumpirana.

“Građani smatraju (60%) da policija radi u interesu vlade i vladajućih stranaka a tek onda građana. Rad u interesu građana je izuzetak a ne pravilo. Trećina smatra da je ključ za zapošljavanje u policiji veza, doživljavaju je kao duboko korumpiranu I doboko politizovanu, okrenutu sebi a ne građanima”.

Istraživanje je sporovedeno u aprilu a za potrebe Beogradskog centra za bezbednosnu politiku radio ga je Ipsos i u njemu je učestvovalo 1.000 ispitanika.

 

Izvor: Anka Milošević (N1)

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.