ISTRAŽIVANJE: GRAĐANI SRBIJE NE ZNAJU DA U ZAMLJAMA ČLANICAMA NATO-A NEMA RATOVA

ISTRAŽIVANJE: GRAĐANI SRBIJE NE ZNAJU DA U ZAMLJAMA ČLANICAMA NATO-A NEMA RATOVA

NATO

Objavio: Magločistač

11.06.2019

Kategorija: U fokusu

Oko 89 odsto građana ne podržava ulazak Srbije u NATO, dok oko 11 odsto podržava, ali većina anketiranih građana nije upoznata sa činjenicom da na teritoriji niti jedne države koja je članica NATO-a nije bilo rata, pokazalo je istraživanje koje je sprovela agencija Ninamedia, u okviru projekta Atlantskog saveta Srbije “Evroatlantske integracije u očima srpskih medija”, koje je predstavljeno danas u Novom Sadu.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rekao je novinarima, nakon predstavljanja rezultata istraživanja, da ga ti rezultati ne iznenađuju jer građani Srbije nisu zaboravili vojnu intervenciju NATO-a iz 1999. godine.

“Primećujemo da broj vesti o NATO-u raste, ali one ostaju uglavnom negativne, bez obzira na činjenicu da NATO i Srbija sve više sarađuju kroz vojne vežbe, ali i da ukupna saradnja napreduje”, naveo je Skot.

Dodao je da je važno da novinarstvo u Srbiji bude zasnovano na činjenicama, ali je ocenio da u Srbiji ima medija koji “jednostavno ne žele” da objavljuju pozitivne vesti o NATO-u.

Norveški ambasador Arne Bjornstad rekao je da NATO treba da se suoči sa izazovima i da promeni negativnu sliku o sebi u Srbiji.

“Ono što se desilo 1999. godine je glavni razlog za takvu negativnu sliku. S druge strane, NATO je vojni ali i politički savez, koji pruža mogućnosti unapređenja tehnologija i učešća u humanitarnim akcijama”. NATO je velika porodica transatlantskih zemalja”, naveo je Bjornstad.

Prema njegovim rečima, potrebno je više govoriti o tome kakve sve koristi Srbija ima od saradnje sa NATO-om.

Istraživanje koje je sprovedeno krajem maja i početkom juna na reprezentativnom uzorku od 800 građana Srbije pokazalo je da više od 70 odsto ispitanika ne podržava članstvo Srbije u NATO-u zbog bombardovanja iz 1999. godine.

Pokazalo je i da 73 odsto ispitanika nije bilo upoznato sa činjenicom da na teritoriji država koje su članice NATO-a nije bilo ratova, otkako su članice tog saveza.

Novinar Milivoje Mihajlović rekao je da u tabloidnoj štampi dominira potpuno negativna slika o NATO-u i dodao da je bolja slika o tom savezu u Srbiji bila pre 12 godina.

“Od kraja 2007. godine iz javnog diskursa nestaje sintagma ‘evroatlantske integracije’ i ostaju samo ‘evropske integracije’, što je bio jasan znak da je to politika državnog vrha”, kazao je Mihajlović.

Dodao je da je Srbija okružena zemljama koje su članice NATO-a, a NATO snage su u ovom trenutku jedine snage koje mogu da zaštite bezbednost Srba na Kosovu.

“Istovremeno, u medijima gotovo da nema vesti o učešću srpskih snaga u vojnim vežbama NATO-a i u mirovnim misijama”, naveo je Mihajlović.

Novinar Milan Mišić rekao je da tabloidi u Srbiji diktiraju opštu atmosferu u društvu pa tako i stav građana prema NATO-u.

“Ogromna je razlika između onoga što mediji objavljuju i zvanične politike države prema NATO-u. Glavna poruka tabloida je da NATO želi da nas uništi, a Rusija i Putin da nas zaštite, što nema nikakve veze sa realnošću”, ocenio je Mišić.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“ISTRAŽIVANJE: GRAĐANI SRBIJE NE ZNAJU DA U ZAMLJAMA ČLANICAMA NATO-A NEMA RATOVA”

anonimni says:

U Srbiji ima novina koji jednostavno pretvorili odnosno snizili nivo svoji novina sa tekstovima kojima zabavljaju citaoce sa najnizeg kulturnog obrazovanja, citaoce bez i najmanje inteligencije sa minimalnom obrazovanjem, njima trebaju ” vesti ” nizeg nivoa od tekstova ni najmanje vaznim za potrebu kulturnog citaoca. Pogledajte neku novinu kakvi su clanci dali ima u njemu i najmanju analizu dogadjaja ne jer zato novinar treba da ima dosta znanje, kulturu i inteligenciju mnogo je lakse pisati o devojkama, zenama, muskarcima koji su i od ovakvi pisaca nizeg kvaliteta u glavi. To je sad moda to ide govorim o elektronskoj mediji jer ni jednu paru za takve novine necu dati ni onda ako u nekim citanim brojevima daju neku Svetu sliku ili nesto mozda nekima interesantan tekst. Da ne pisu o NATO to je normalno jer mnogi matorci i poneki mladi u praznoj glavi imaju ugradjenu sliku o komunizmu o robovlasnickom drustvu komunista novine su pod njihovim uticajem . Pozivaju te senilne glave nasi neki Velikani na bombardovanje — jeste to je tragedija za narod ne za unapred informisane vlastodrzaca i njihove porodice— prijatelje to je njima propaganda protiv Amerike, protiv NATO jer boje se od clastva u EU gde tada nece moci harati ovako izzivljavati njih podrzaaju horde placeni komentatora botovi, ali neuki o tome misli da to pisu pametniji gradjani NE to je primitivna prevara za masu da bi bili protiv svega sto znaci priblizavanja EU i NATO i tako jos uvek uspesno dobiju glasove prilikom glasanja . Novine ne objavljuju nista pozitivno o NATO ni po EU samo neku izmisljenu pricu kako je tragicno i tesko zivetu u drzavama koji pripadaju EU i NATO to opet prevara mafije koje u ovim okolnostima prebogato zivi i prezadovoljan nema Zakon ako i ima dvosmislen, niko ne drzi SUDOVI su nesamostalnii sve pravdu, Zakone nazalost i svenocnog Stvoritelja zele obesiti macki za rep. Ovi potajno vode kampanju i protiv Predsednika i Prenijerke jer ne zele nikako nikakav red i priblizavanje tamo gde polako preseljava pola stanovnisva nazalost za uvek . Nazalost to A vucic i Prenijerka jos tu negativnu kampanju nisu u mogucnosti da sprece mozda posle sledeceg izbora.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.