ISTRAŽIVANJE: BUDŽET PROSEČNE VOJVOĐANSKE PORODICE SAMO ZA PREŽIVLJAVANJE

ISTRAŽIVANJE: BUDŽET PROSEČNE VOJVOĐANSKE PORODICE SAMO ZA PREŽIVLJAVANJE

Objavio: Magločistač

17.11.2016

Kategorija: U fokusu

Riba, kvalitetnija ulja, med i kvalitetnije meso san su za mnoga domaćinstva u Vojvodini, pokazuje nova publikacija Republičkog zavoda za statistiku.

Zavod je uradio detaljnu analizu ankete o potrošnji domaćinstava u 2015. godini, sa detaljnim podacima o prihodima, životnom standardu i navikama građana. Anketirana je 1.821 porodica u Vojvodini, koja u proseku mesečno raspolaže sa 54.641 dinara – plata čini oko polovine te sume, a veliki broj domaćinstava oslanja se i na penziju.

Poražavajuće je da prosečnoj vojvođanskoj porodici mesečno treba najmanje 56.057 dinara samo da bi preživela. Sa tom sumom, koja je za oko 1.500 dinara veća od ukupnih prihoda, Vojvođani kupuju najosnovnije, a najmanje kvalitetne potrepštine.

Na hranu i piće mesečno trošimo 20.334 dinara, a najviše kupujemo meso (i to piletinu), mleko, hleb i jaja, a najmanje imamo za ribu. Na alkohol i duvan mesečno potrošimo 2.486 dinara, a uglavnom se konzumira pivo. Mesečno, prosečna vojvođanska porodica raspolaže sa 2.859 dinara za garderobu. Na komunalije mesečno potrošimo najmanje 9.241 dinar, a na lečenje oko 2.158 dinara.

Anketirani Vojvođani naveli su da u bioskop mogu da odu jednom mesečno, a isto toliko puta mogu da posete frizerski salon ili restoran.

Svaka anketirana porodica ima šporet i televizor, polovina poseduje računar (ali ne i internet), a poražavajuće je da značajan deo anketiranih ne poseduje mašinu za veš, zamrzivač, a kamoli mikrotalasnu ili mašinu za pranje sudova. Trećina anketiranih ima klima uređaj, kao i mobilni telefon. Ni polovina anketiranih nema automobil.

Kada se svi podaci sumiraju, najviše novca izdvajamo za hranu i račune, a najmanje za obrazovanje i lična interesovanja (hobije, usavršavanje ili učenje stranih jezika, sport…). Najviše jedemo hleb i suhomesnate proizvode.

Izvor: Radio 021

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.