Istraga zbog pretnji na Fejsbuku da redakciju Danasa treba „spaliti do temelja“

Istraga zbog pretnji na Fejsbuku da redakciju Danasa treba „spaliti do temelja“

Foto: Magločistač

Izvor: Danas

29.06.2021

Kategorija: U fokusu

Zbog pretnji izrečenih na društvenoj mreži Fejsbuk da redakciju dnevnog lista Danas „treba spaliti“ i optužbi da su zaposleni u njoj saradnici „strane agenture“, novinar ekonomske rubrike Danasa Gojko Vlaović se obratio Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal koje je pokrenulo istragu u tom slučaju.

“U subotu sam na profilu svog Fejsbuk prijatelja komentarisao njegovu objavu i to privatno, a ne kao novinar. Njegova objava se konkretno nije ticala Danasa. Nakon par mojih komentara obratila mi se osoba, za koju pretpostavljam da je na mom profilu videla da sam zaposlen u Danasu, i nabrojala nekoliko novina u Srbiji, posebno apostrofirajući naš list, kao ‘autošovinističko smeće’“, naveo je Vlaovič.

Tu je osobu, kaže, upozorio da ga ne uznemirava i targetira, kao i da je, ako to nastavi, prijaviti nadležnima.

„On je na to, reč je o muškoj osobi, ponovio da je Danas ‘smeće’ koje ‘treba zapaliti da izgori do temelja’. ‘Više ste zla nanijeli Srbiji nego svi neprijatelji zajedno’, dodao je. Poručio je da će ‘to smeće’, misleći na Danas, izgoreti ‘kad tad’ a da će svi zaposleni otići ‘na dugogodišnje robije’. Završio je sa: ‘Zapamti to dobro 27. juna, uoči Vidovdana. Stoko!’“, kaže Vlaović.

U konverzaciju se uključio još jedan učesnik koji je blatio Danas.

„Vređao me skaradnim izrazima, koje iz pristojnosti ne mogu da navedem, uz optužbe da ‘radim za apanažu za tuđe interese, a ne srpske“. I njega sam kao i prethodnika upozorio da ću ga prijaviti nadležnima ako nastavi. Odgovor je bio prostačko vređanje koje se pretvorilo u konstantno ponavljanje uvreda i neargumentovanih diskvalifikacija. Istakao je i da ‘samo bolestan čovek može biti novinar u Srbiji gde su mediji većinski na Vučićevoj strani, a ostatak je pod kontrolom strane agenture’“, objašnjava Vlaović.

Nakon izricanja tih pretnji i targetiranja i konsultacija sa glavnim urednikom Danasa, odlučio je da slučaj prijavi nadležnima.

„Navikao sam da budem izložen vređanjima zbog toga što radim za Danas. Međutim, u ovom slučaju se preti spaljivanjem redakcije lista u kome radim a kolege i ja se optužujemo da radimo za strane interese. Na taj način se dovodi u pitanje bezbednost svih u redakciji“, kaže Vlaović.

Prema njegovim rečima, indikativno je da pretnje na račun Danasa na Fejsbuku dolaze posle kritika koje su na račun lista izrekli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.