Inicijativa A 11: Bez pijaće vode u Srbiji za vreme pandemije živi 40.000 ljudi

Inicijativa A 11: Bez pijaće vode u Srbiji za vreme pandemije živi 40.000 ljudi

Izvor: Beta

03.06.2021

Kategorija: U fokusu

Inicijativa za ekonomska i socijalna prava (Inicijativa A 11) danas je ukazala da neki građani Srbije kroz pandemiju prolaze skoro u potpunosti zanemareni i zaboravljeni, bez struje i vode.

“Reč je o stanovnicima neformalnih naselja širom Srbije kojih, prema podacima iz istraživanja Kancelarije visokog komesara UN-a za ljudska prava u Srbiji i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, ima skoro 170.000 u više od 90 lokalnih samouprava“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Podsetili su da prema istraživanju “Mapiranje podstanarskih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji”, oko 40.000 ljudi živi bez pristupa pijaćoj vodi, a oko 30.000 njih bez struje.

Pre godinu, na početku pandemije, Inicijativa A 11 i Zaštitnik građana posetili su deset neformalnih naselja u nekoliko beogradskih opština, u Kovinu, Pančevu, Požarevcu i Kostolcu.

Tada je Zaštitnik građana doneo set od deset preporuka za jedinice lokalne samouprave i nadležna ministarstva čiji je cilj bio da se unapredi stanje u ovim naseljima, imajući u vidu početak neizvesne borbe sa pandemijom.

Prema informacijama dobijenim od Zaštitnika građana do danas je po preporukama postupilo samo pet od 174 lokale samouprave – Novi Sad, Ljig, Niška Banja, Malo Crniće i Boljevac.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.