HRW: MAĐARSKA TUČE MIGRANTE, VRAĆA IH U SRBIJU

HRW: MAĐARSKA TUČE MIGRANTE, VRAĆA IH U SRBIJU

Foto: Magločistač

Objavio: Magločistač

13.07.2016

Kategorija: U fokusu

Mađarski policajci i vojnici su teško pretukli neke migrante i zatim ih poslali preko granice u Srbiju, navodi Hjuman rajts voč (HRV) u najnovijem izveštaju.

Od 5. jula, Mađarska vraća sve migrante uhvaćene u zoni od osam kilometara od svoje granice natrag u Srbiju, što je mera koju je zvanična Budimpešta uvela kako bi zaustavila priliv izbeglica, prenela je agencija AP.

Mađarska policija navodi da je tokom prve nedelje primene te nove mere u Srbiju vraćena 621 izbeglica.

U izveštaju HRV, organizacije za zaštitu ljudskih prava, opisuje se slučaj u kom je grupa mađarskih vojnika dva sata tukla grupu od 30 do 40 migranata, među kojima je bilo i žena i dece.

“Ni u filmovima nisam video da neko nekog tako bije”, izjavio je jedan neidendifikovani migrant i dodao: “Pet ili šest vojnika su nas tukli jedan po jedan. Zavezali su nam ruke iza leđa plastičnim lisicama. Tukli su nas svime, rukama, nogama i palicama. Namerno su nas teško povređivali.

Drugi migranti sa kojima je razgovarao HRV navode da su ih policajci tukli i da su bili povređeni kad su ih prisilili da se vrate u Srbiju kroz male otvore na ogradi od bodljikave žice.

Izveštaj HRV se bazira na razgovoru sa 41 tražiocem azila i migrantom, kao i zvaničnicima iz više mađarskih i međunarodnih institucija, uključujući agenciju Ujedinjenih nacija za izbeglice, mađarsku policiju i službu za imigraciju.

HRV tvrdi i da Madarska ne ispunjava međunarodne standarde za tražioce azila, time što brzo odbacuju većinu zatheva za azile neoženjenim muškarcima, a odobravaju samo 15 zahteva na dan na svakoj od dve tranzitne zone na granici sa Srbijom, što rezultuje time što su stotine izbeglica blokirane na granici u lošim uslovima.

Tanjug, AP

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.