Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova: Histerične špekulacije iz Beograda

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova: Histerične špekulacije iz Beograda

Izvor: FoNet

07.05.2021

Kategorija: U fokusu

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova danas je oštre izjave Beograda o povećanom angažmanu vojnika Hrvatske na Kosovu nazvalo „histeričnim špekulacijama“ kako bi se skrenula pažnja s inicijative s tzv. bunjevačkim jezikom, odnosno pokušajem razbijanja hrvatskog nacionalnog korpusa u Srbiji, javila je Hina, a prenosi N1.

Polemiku je, kako se tvrdi, izazvao ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin reakcijom na izjavu hrvatskog šefa diplomatije Gordana Grlić Radmana u Prištini da će Hrvatska povećati broj svojih pripadnika u sastavu KFOR jer je to Zagrebu važno zbog očuvanja mira u regionu.

Vulin je Hrvatsku i Kosovo nazvao “braćom po oružju” i dodao da bi Gordan Grlić Radman voleo da može rasporediti “okupacione snage na prostoru Srbije”, ali da će mu za to trebati “mnogo više od onog što s (premijerom Kosova Albinom) Kurtijem može smisliti”.

Hrvatsko ministarstvo u današnjem saopštenju podseća da je u četvrtak ministar Gordan Grlić Radman u sklopu zvanične posete Kosovu obišao 34. hrvatski kontingent u misiji KFOR i odbacio Vulinove izjave kao “histerične spekulacije Srbije” te “apsurdne, neistinite i netačne insinuacije” kako bi se skrenula pažnja s ozbiljnije stvari, a to je usvajanje odluke o izmeni Statuta grada Subotice i uvođenju četvrtog, tzv. bunjevačkog jezika, u službenu upotrebu. Hrvatsko ministarstvo to naziva političkom manipulacijom.

“Cela inicijativa s tzv. bunjevačkim jezikom ima političku pozadinu, odnosno cilj joj razbijanje hrvatskog nacionalnog korpusa u Republici Srbiji, što je nastavak politike koja je već dugo na delu”, ističe se u saopštenju.

Tvrdi se i da predstavnici srpske manjine već decenijama imaju istaknuto mesto u hrvatskom političkom životu i učestvuju u vladajućim koalicijama od lokalne do nacionalne razine vlasti, dok, kako se navodi, uprkos potpisanom bilateralnom sporazumu Hrvatske i Srbije 2004. godine, Hrvati u Srbiji još čekaju ispunjenje najvažnijih tačaka i dogovorenog reciprociteta previđenog sporazumom.

“Hrvati u Srbiji još uvek nemaju zajamčena mesta ni na jednoj razini vlasti, a ni finansiranje hrvatskih manjinskih institucija nije adekvatno rešeno”, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske napominje da je “istorija hrvatsko-srpskih odnosa nesumnjivo bremenita i teška, te da su Hrvatska i njeni građani bili žrtve brutalne velikosrpske agresije koja je uzrokovala brojne žrtve, te neprocenjivu materijalnu i nematerijalnu štetu“.

Republika Hrvatska, podseća se u saopštenju, danas još uvek traži 1.869 nestalih osoba, te sanira štetu uzrokovanu tom agresijom.

“Tu stranicu naše istorije možda bismo i mogli okrenuti, ali do toga nikako ne može doći bez rešavanja onih najvažnijih otvorenih pitanja: pitanje nestalih osoba (informacije o mestima pogibije i ukopa hrvatskih državljana), odštete nelegalno i nepravedno zatočenim hrvatskim građanima u logorima na teritoriju Srbije i obeležavanja mesta njihovih stradanja, ukidanje neutemeljene regionalne univerzalne jurisdikcije, stvarne i ubrzane sukcesije imovine bivše zajedničke države, ali i suočavanja Srbije s navedenim istorijskim činjenicama”, ističe hrvatsko ministarstvo.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.