Hrvatski ministar spoljnih poslova: Selakovićeve izjave su nezabeležene u diplomatiji

Hrvatski ministar spoljnih poslova: Selakovićeve izjave su nezabeležene u diplomatiji

Izvor: Beta

17.03.2021

Kategorija: U fokusu

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je odgovor ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na hrvatsku protestnu notu nezabeležen u diplomatskoj praksi i da nije dobrosusedski.

Grlić Radman je za Hrvatski radio rekao da Selakovićeva izjava, kojom je protestnu notu Zagreba proglasio jednom od najglupljih i najbesmislenijih koje je do sada primio, ne doprinosi unapređenju odnosa dve države, ocenivši da taj narativ nije evropski niti dobrosusedski, prenela je agencija Hina.

“Ako Srbija želi da uđe u Evropsku uniju, sigurno ne može nastaviti s takvim narativom”, rekao je Grlić Radman.

On je naveo da je Hrvatska nekoliko dana čekala odgovor vlasti u Srbiji, ali da se “nisu javili ni osudli pretnje koje su bile lične naravi, direktno upućivane na portalima i u elektronskoj pošti hrvatske zajednice”.

Grlić Radman je naglasio da nije reč o komentarima na društvenim mrežama, nego o direktnim pretnjama.

“Činjenica da su subotičke vlasti kasnije privele jednog ili dva građanina govori o tome da je naša nota imala smisla, a pohvalili su je i Hrvati u Vojvodini”, ocenio je šef hrvatske doplomatije.

On je naglasio da se za izgradnju dobrosusedskih odnosa moraju rešavati otvorena pitanja poput pitanja nestalih ili statusa hrvatske manjine u Srbiji koja nema prava recipročna srpskoj manjini u Hrvatskoj.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je 11. marta protestnu Srbiji u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog brojnih slučajeva pretnji, zastrašivanja i uvreda predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji povodom javne rasprave koja je usledila po pokretanju procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Subotice.

Prethodno je upućena i protestna nota zbog inicijatve o uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u Subotici u kojoj je istaknuto da bunjevački govor nije jezik, već jedan od dijalekata hrvatskog jezika

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“Hrvatski ministar spoljnih poslova: Selakovićeve izjave su nezabeležene u diplomatiji”

Franken says:

>`Ako Srbija želi da uđe u Evropsku uniju, sigurno ne može nastaviti s takvim narativom`, rekao je Grlić Radman <.

Taj narativ, bolje reći rječik, vjerujem, poznat je gosn ministru. Poznat mu je jer je sličan narativu nižih ešalona adezejovskih akrepa koji obitavaju na županijskim i općinskim razinama. (Ima ih na tzv. hoch-razini. Rendom listajući hr. news portale bit će sasvim dovoljno da bi se zainteresirani uvjerio u to)

Napredni radikali nažalost nemaju svoj kakav-takav "vrh" ter su prinuđeni da ne biraju puno svoje dužnosnike, tako da su svi nižeešalonski (i jedino oni, pošto "viših" nema ni za leba) karakteri (i narativi) prisutni na svim razinama, od mjesnog ureda do ministra, a bogaumi i predsjednika RS (a rječnik i narativ ovoga je uzor svima).

Najfriškiji primjer je "narativ" onog ubogog Martinovića, šefa poslaničke grupe primundureni` radikala, predsjednika Admin. odbora & koječega sve ne, od prije neki dan.

Rječnik desnih SRB & HRV imbecila u dlaku je isti, jer im je mentalni sklop jednoobrazan, tj. bezobrazan.

***

A svi zusammen uzore imaju, priznali to ili ne, svjesno ili pak ne, u njemačkim nacistima.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.