HRVATSKA PONOVO BLOKIRALA OTVARANJE POGLAVLJA 23

HRVATSKA PONOVO BLOKIRALA OTVARANJE POGLAVLJA 23

Objavio: Magločistač

04.05.2016

Kategorija: U fokusu

Sve članice Evropske unije, osim Hrvatske, danas su se na sastanku Komiteta stalnih predstavnika, kao najvišem telu posle Saveta ministara, izjasnile za otvaranje poglavlja 23 u pristupnim pregovorima sa Srbijom. Šefica pregovaračkog tima za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas tim povodom da treba sačekati kako bi videli dalje korake država članica EU o tom pitanju.

Holandija, koja predsedava EU do jula, želi da se do kraja njenog mandata postigne saglasnost i otvore poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Srbijom, a stav Holandije odlučno podržavaju Francuska i Nemačaka, koje navode da je Srbija ispunila sve postavljene uslove i da je otvaranje tih poglavlja potrebno da se održi kredibilitet procesa proširenja EU.

Izvori sa sastanka rekli su za agenciju Beta da Hrvatsku niko ne može naterati da odobri otvaranje poglavlja u pregovorima sa Srbijom, ali kažu da svi Hrvatsku ubeđuju da to nije svrsishodno.

Hrvatski predstavnik rekao je da Srbija za otvaranje poglavlja 23 treba da ukine regionalnu nadležnost srpskog suda za ratne zločine i da uvede automatsku zastupljenost pripadnika hrvatske manjine u Skupštini.

Većina zemalja u EU kaže da su to bilateralna pitanja koja nisu postavljena kao uslovi za otvaranje pregovora i da ih treba uporedo rešavati. One navode da bi otvaranje tih poglavlja podstaklo i rešavanje spornih bilateralnih pitanja.

Poneke članice su u današnjoj raspravi pokazale izvesno razumevanje za hrvatske argumente, ali su bile za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima sa Srbijom do kraja juna.

Šefica pregovaračkog tima za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je danas, povodom odbijanja Hrvatske da da saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, da treba sačekati kako bi videli dalje korake država članica EU o tom pitanju.

“Čekamo i dalje da Hrvatska da svoje mišljenje… zapravo, ni danas nije dala nikakvo mišljenje i još ima vremena, jer je ostalo još par meseci do kraja procesa predsedavanja Holandije, koja se jasno se opredelila da želi da (poglavlje 23) bude otvoreno u doba njihovog predsedavanja”, rekla je Miščević za agenciju Beta.

Miščević je navela i da se mora sačekati šta će dalje biti i podsetila da se saglasnost za otvaranje poglavlja, na nivou država članica EU daje konsenzusom.

Ona je navela i da Srbija poglavlja 23 i 24 smatra najvažnijim u pregovaračkom procesu.

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.