Hrvatska dobija Muzej lažnih vesti

Hrvatska dobija Muzej lažnih vesti

Izvor: Pixabay

Izvor: Beta

04.10.2020

Kategorija: U fokusu

Hrvatska će početkom oktobra dobiti Muzej lažnih vesti, u prvoj fazi zamišljen kao veb-stranica sa svedočanstvima novinara i stručnjaka, bazom lažnih vesti, alatima za razvoj medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja i prepoznavanje i borbu protiv “fejk njuza”(fake news).

Začetnik projekta hrvatskog Muzeja lažnih vesti Lordan Prelog rekao je da je “najefikasnija borba protiv ‘fejk njuza’ dalji razvoj kvalitetnog, odgovornog i na činjenicama utemeljenog novinarstva uz istovremeno osvešćivanje građana o opasnosti i raširenosti lažnih vesti, ali i njihovo podsticanje na kritičko razmišljanje i potrebu medijskog opismenjavanja, naročito među mladima”.

Kako prenosi Hina, projekt Muzeja lažnih vesti nastao je na temelju višegodišnjeg rada Instituta za nove medije i elektronsku demokratiju (InMed) koji više od dvadeset godina organizuje međunarodnu konferenciju Informacijska tehnologija i novinarstvo u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

Prema Prelogovim rečima, InMed je jedina organizacija u Hrvatskoj član SOMA-e (Social Observatory for Disinformation and Social Media Analysis), jedne od vodećih mreža institucija koje se bave otkrivanjem lažnih vesti i modela njihovog širenja.

Prelog je rekao da planira da prikupi što veći broj svedočanstava poznatih novinara i eminentnih stručnjaka iz medija, komunikacija i ostalih srodnih područja koji su se u radu susreli s pojavom dezinformacija.

Prelog ističe da je pojam “dezinformacija” puno precizniji od kovanice “fejk njuz” koju je popularisao američki predsednik Donald Tramp nakon predsedničkih izbora 2016. On je dodao da je “Kler Vordl (Claire Wardle) svetski autoritet za proveru činjenica”, podelila “lažne vesti” u tri grupe.

Prva je “misinformejšn”(misinformation) – nenamerna greška u tekstu ili interpretaciji statističkih podataka i slično, druga je “disinformejšn” (disinformation) – u potpunosti izmišljen ili manipulisan sadržaj i namerno stvaranje teorija zavere ili neutemeljenih glasina, i treća je “malinformejšn” (malinformation) – objava sadržaja s ciljem direktnog nanošenja štete pojedincu ili određenoj instituciji.

Obeležja lažnih vesti su namerna promena konteksta, datuma i/ili vremena originalnog sadržaja. Radi uverljivosti obično sadrže “zrnce istine”, tačnu ili delimično tačnu manje važnu (pod)informaciju i to manje ili više vešto upakovanu u isfabrikovan sadržaj koji vrlo lako može “informisati” neupućenog, neinformisanog i, nažalost, najčešće nedovoljno medijski “opismenjenog” korisnika.

Prva dva tipa lažnih vesti najčešće se šire na društvenim mrežama, a javnost, pogotovo novinari, najveću pažnju treba da posevte poslednjoj, najopasnijoj vrsti “zloćudne informacije” jer upravo takve lažne vesti mogu naneti najveću štetu pojedincu, kompaniji, nekoj organizaciji, pokretu, političkoj stranci i zaključno celom društvu, a štetu trpi i sam novinar ili medij koji “nasedne” u nekritičkom prenošenju te vesti, naveo je Prelog.

Projekat Muzeja lažnih vesti nije komercijalan i u prvoj fazi je zamišljen kao veb-stranica na kojoj bi se svi zainteresovani građani, pogotovo mladi, mogli informisati i edukovati o fenomenu dezinformacija u Hrvatskoj i svetu, prenosi Hina.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.