Hiljade studenata u Budimpešti na protestu za autonomiju univerziteta

Hiljade studenata u Budimpešti na protestu za autonomiju univerziteta

Izvor: szinhaz.online

Izvor: Hina

23.10.2020

Kategorija: U fokusu

Hiljade studenata mađarske akademije za pozorište i filmske umetnosti SZFE i drugih fakulteta protestovale su u Budimpešti protiv onog što smatraju pokušajima vlasti da potkopaju akademske slobode.

Studenti nedeljama blokiraju univerzitet, tvrdeći da će veće koje su imenovale vlasti ugroziti autonomiju te obrazovne institucije.

Proglasili su “Studentsku Republiku” i najavljuju da ne odustaju dok se ne zadovolje njihovi zahtevi.

Na skup je stiglo više od pet hiljada demonstranata, noseći zaštitne maske zbog koronavirusa, na dan kad Mađarska obeležava godišnjicu pobune protiv sovjetskih vlasti 1956.

“Pozdravljamo sve one koji žele da izraze svoju zabrinutost zbog pretnje univerzalnim vrednostima u našoj državi. Autonomija visokog obrazovanja jedno je od tih vrednosti”, napisali su studenti na Fejsbuku.

Nekoliko desetina njih na skupu je nosilo baklje i natpise poput “Slobodna država, slobodan univerzitet” i “Umetnost je slobodna”, prelazeći most na Dunavu prema Univerzitetu.

“Stvarno sam dirnuta”, rekla je Luca Lukač, profesorka na SZFE-u, dodavši kako nije očekivala takav odaziv.

Vlada je u avgustu imenovala novo fakultetsko veće tog 155-godišnjeg Univerziteta, nakon čega je uprava iz protesta dala ostavku.

Institucija, koja je iznedrila brojne slavne mađarske pozorišne i filmske i umetnike, u kulturnom je ratu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji želi konzervativni preokret u umetnosti za koju smatra da je pod dominacijom liberala.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.