HELSINŠKI ODBOR: URUŠAVANJE INSTITUCIJA, LJUDSKIH PRAVA I MEDIJSKIH SLOBODA

HELSINŠKI ODBOR: URUŠAVANJE INSTITUCIJA, LJUDSKIH PRAVA I MEDIJSKIH SLOBODA

Objavio: Magločistač

15.08.2017

Kategorija: U fokusu

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (HOPS) konstatovao je da vladavinu Srpske napredne stranke (SNS) karakteriše urušavanje ostvarenih prava, odsustvo javnog dijaloga, tolerancije, slobode izražavanja i ignorisanje kritičkog mišljenja.

“Urušavanje i deprofesionalizacija institucija poprimaju pogubne dimenzije. Voluntarizam i partizacija pretvorili su državne institucije u bastion naprednjaka koji će se teško razbiti”, navodi se u analizi unutrašnje i spoljne politike Srbije koju je HOPS objavio pod imenom “Realna ograničenja Srbije u izboru sopstvene budućnosti”.

HOPS navodi da postoji snažna tendencija autoritarizma koja se svakodnevno očituje u ponašanju premijera Aleksandra Vučića, koji je postao “nezaobilazan faktor u donošenju svih odluka”.

“Tome doprinosi i nesposobnost opozicije da se profiliše kao politička snaga s programom promena i strategijom da se one ostvare”, kaže se u ovoj analizi.

Analiza se bavi i nezavisnim regulatornim telima (zaštitnik građana, komesar za ravnopravnost, Agencija za borbu protiv korupcije, poverenik za dostupnost informacija od javnog značaja i dr), koja su, kako se navodi, u prethodnom periodu dostigla zavidan nivo vidljivosti i efikasnosti.

“Međutim, aktuelna vlast je uložila veliki napor da ih marginalizuje i dezavuiše. Istekom mandata rukovodilaca pojedinih tela, kadrovska rešenja su tražena među poslušnicima čime su regulatorna tela izgubila na oštrini i preti opasnost da se totalno marginalizuju”, ističe se u ovoj publikaciji.

HOPS smatra i da je dijalog sa Kosovom, koji je jedan od razloga zbog kojeg je Vučić dobio podršu EU, “u zastoju” zbog “različite interpretacije Briselskog sporazuma”, prvenstveno kad je reč o statusu četri opštine na severu Kosova.

Po analizi, Srbija je zarobljena nespremnošću vladujuće političke elite da odustane od autokratske prakse i nesposobnošću EU da insistira na vladavini prava.

“To je praćeno odsustvom odgovornosti, integriteta, nezavisnosti i transparentnosti. Umesto reformi, na delu su stalne ‘političke igre’”, navodi se u analizi.

Aktuelna vlada, kako kažu, nema jasnu ni političku ni ekonomsku filozofiju, a česti izbori odlažu nove investicije.

“Paradoksalno je da vlada koja već pet godina ima stabilnu većinu nije u stanju da pokrene reforme”, ističu u HOPS-u.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.