Grčka podiže čeličnu ogradu na balkanskoj migrantskoj ruti

Grčka podiže čeličnu ogradu na balkanskoj migrantskoj ruti

Foto: NJ/Magločistač

Izvor: Beta

18.10.2020

Kategorija: U fokusu

Grčka je počela da podiže gigantsku čeličnu ogradu dužine 27 kilometra i vojne osmatračnice u Evrosu, udarnoj tački takozvane Balkanske migrantske rute na granici sa Turskom.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, projekat će biti završen u aprilu 2021. i po visini prevazilazi druge ograde u Evropi i na granici SAD i Meksika.

“Podizanje ograde u Evrosu je najmanje što smo mogli da učinimo kako bi obezbedili granicu i učinili da se stanovnici Evrosa osećaju sigurnije”, rekao je premijer Grčke Kirjakos Micotakis 17. oktobra prilikom obilaska radova u tom regionu.

Radovi vredni 63 miliona evra podrazumevaju postavljanje čelične barijere visoke pet metara opasane bodljikavom žicom i osam novih osmatračnica koje će koristiti oružane snage Grčke.

Nove barijere će služiti za sprečavanje ilegalnih prelazaka granice i sprečavanje poplava.

Projekat vodi Ministarstvo civilne zaštite Grčke a izvodi konzorcijum četiri građevinske kompanije.

Pored izgradnje nove, unaprediće se mreža postojećih ograda sa čeličnim ojačanjima u visini od 4,3 metra što je u rangu barijere kakva se nalazi na granici SAD i Meksika.

Biće i modernizovano postojećih 57 vojnih osmatračnica u regionu Evrosa sa termovizijskim kamerama.

Grčka vlada angažovala je dodatnih 400 pograničnih policajaca za čuvanje regiona Evrosa, 800 u istočnom Egeju i 480 u drugim delovima zemlje.

Evros je u februaru i martu 2020. bio poprište velike bezbednosne i humanitarne krize.

Nezadovoljna politikom EU, Ankara je odlučila da otvori granicu za izbeglice i migrante, pomažući im da dođu do Evrosa. Grčka je odgovorila angažovanjem vojske i proglašenjem vanrednog stanja u tom regionu, optužujući Tursku za zloupotrebu izbeglica.

Incidenti su kulminirali razmenom suzavca i šok bombi grčkih i turskih snaga bezbednosti. Hiljade migranata koji su pokušavali da probiju graničnu ogradu potom su povučeni u izbegličke centre. U Turskoj se nalazi oko četiri miliona izbeglica i migranata iz Sirije i drugih delova Azije i Afrike.

Evropska unija je podržala Grčku u naporima da se spreče ilegalni prelasci granice. Pored snaga Fronteksa u Evros su aprilu po prvi put upućene elitne specijalne policijske jedinice više zemalja EU.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.