Građanska Vojvodina: Zahtevamo smenu ministra nekulture i dezinformisanja

Građanska Vojvodina: Zahtevamo smenu ministra nekulture i dezinformisanja

Objavio: Magločistač

05.07.2020

Kategorija: U fokusu

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahtevala je danas od predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić da smeni ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića i ocenila da je svojim “prostačkim” izjavama ministar pokazao da je ministar “nekulture i dezinformisanja”.

“Zahtevamo smenu ministra zbog njegovih prostačkih uvreda koje je izneo na račun novinara i političkih analitičara, a posebno bivšeg predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedima Sejdinovića. Smatramo da se ministar na taj način definitivno kvalifikovao za poziciju ministra nekulture i dezinformisanja, a ne za resor na čijem bi čelu trebalo da stoji”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Vukosavljević je prekjuče na imejl adresu glavnog urednika Danasa poslao reagovanje na tekst objavljen u tom listu u rubrici „Pitanje i odgovor“u kojem je napisao: “Učesnicima ‘ankete’ Danasa sa žaljenjem poručujem da im nijedna polovina mozga ne radi na frekvenciji dobrog vaspitanja i intelektualne čestitosti. Ni ona titoistička ni ona neoliberalno-antisrpska. Obe su u stanju atrofije. Poseban slučaj je Nedim Sejdinović. Njemu bi prijao povratak u prirodno stanište, gde i inače obitavaju takvi pripadnici faune”.

U rubrici koju je Danas objavio, a na koju je ministar navedenim rečima reagovao, stavove su iznosili novinari Nedim Sejdinović, Mihajlo Ramač i Branko Vučković, te politikolog Duško Radosavljević.

Oni su komentarisali prethodni Vukosavljevićev javni istup, u kojem je ministar izjavio “saučešće zbog smrti komunizma” prvom glavnom uredniku Danasa Grujici Spasoviću, kada je izneo i teške uvrede na njegov račun.

“Jasno nam je da Vukosavljević na ovaj način pokušava da se kvalifikuje za novi mandat ili za unapređenje u okviru vladajuće ‘naprednjačke’ nomenklature. Podsećamo javnost da je na sličan način to pokušao i njegov prethodnik na mestu ministra nekulture i dezinformisanja Ivan Tasovac, u čemu nije uspeo. I tada su glavna meta prostakluka i hajke bili novinari”, navela je Građanska Vojvodina.

Ocenili su da je “prostački govor” uveden na velika vrata u javni diskurs Srbije i dodali da je od takvog načina targetiranja ljudi pa do otvorenog nasilja “samo jedan korak”.

“Pogotovo u društvu u kojem ministar koji bi trebalo da štiti slobodu govora napada novinare i tako se pridružuje svim onim ‘anonimnim’ teškim pretnjama kojima je ono malo profesionalnih novinara u Srbiji izloženo”, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica i Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.