GRAĐANSKA VOJVODINA: SRBIJA JE PRIMER DRUŠTVA U KOJEM JE KLEROFAŠIZAM POBEDIO

GRAĐANSKA VOJVODINA: SRBIJA JE PRIMER DRUŠTVA U KOJEM JE KLEROFAŠIZAM POBEDIO

Objavio: Magločistač

04.02.2020

Kategorija: U fokusu

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje najnovije pojave neonacizma i šovinizma u Vojvodini, kao i napade na nacionalne manjine i smatra da su te pojave logična posledica činjenice da se Srbija nikada nije suočila sa odgovornošću za izazivanje ratova na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

U Novom Sadu su ispisani uznemirujući antisemitski i nacistički grafiti u delu grada Satelit, a pre toga veoma slični grafiti bili su ispisivani i u kampusu novosadskog univerziteta i u blizini spomenika “Porodica” na Keju žrtava racije.

Takođe, noćas su demolirane prostorije Hrvatskog doma u Novom Slankamenu i ispisana su četiri slova “S”. Podsećamo da su u tom sremskom mestu, kao i širom Srema i Vojvodine, tokom devedesetih godina prošlog veka nacističke miloševićevske horde proterivale nesrpsko stanovništvo, a naročito Hrvate, iz svojih domova. Podsećamo da su sa tim novofašističkim simbolom “4S” bile obeležavane opljačkane i zapaljene kuće u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, na Kosovu.

Podsećamo, takođe, i da je zbog tih zločina na deset godina robije osuđen lider radikala, četnički vojvoda Vojislav Šešelj. Ne treba da podsećamo da je isti taj Šešelj danas “narodni poslanik” u Skupštini Srbije i čest gost trovačkih televizija sa nacionalnom frekvencijom.

Sve ovo dešava se u momentima kada se gotovo cela Srbija podigla na noge i širi mržnju neverovatno velikih razmera prema susednoj Crnoj Gori. Tolika količina kultur-rasizma i klerofašizma nije viđena još od vremena pre dvadeset godina, kada su na sličan način na meti bili Albanci.

Ništa od ovoga, dakle, ne treba da nas čudi u Srbiji kojom vladaju Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin i ostali politički plodovi krvavih devedesetih. Ono što nas, međutim, veoma razočarava i rastužuje jeste činjenica da je podrška takvoj nacionalističkoj i šovinističkoj politici gotovo konsenzualna od strane političkih i društvenih elita. To nas navodi na zaključak da alternativa takvim pogubnim ideologijama u društvu u Srbiji, sem na političkim i društvenim marginama, uopšte i ne postoji. Nema, naime, borbe protiv korupcije i zarobljene države bez uklanjanja osnovnog uzroka za takve pošasti – a to je pošast nacionalizma!

Srbija, dakle, danas izgleda kao pravi “eksperiment na živo” i ona je očit primer šta se desi kada nacizam i klerofašizam u nekoj državi pobede i postanu apsolutno dominantni u društvu.

Drugim rečima, ako se ne mobilišu one retke građanske, antinacionalističke, antiklerikalne i antifašističke snage, budućnost ovog društva je izvesna – ona je tragična!

(Građanska Vojvodina)

Građansku Vojvodinu čine Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interlkulturalnu komunikaciju.

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.