GRAĐANSKA VOJVODINA: SPOMENIK GENERALU KOJI JE RAZARAO VUKOVAR SRAMAN

GRAĐANSKA VOJVODINA: SPOMENIK GENERALU KOJI JE RAZARAO VUKOVAR SRAMAN

Objavio: Magločistač

07.11.2019

Kategorija: U fokusu

Građanska Vojvodina najoštrije osuđuje nameru Vojske Srbije da otkrije spomen-ploču Mladenu Bratiću, general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa nekadašnje Jugoslovenske narodne armije, koji je komandovao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj istoriji ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine.

Kako je najavljeno u saopštenju za javnost povodom obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, za petak, 8. novembar u 13.30 sati, predviđeno je otkrivanje spomen-ploče Bratiću u Spomen-sobi u vojnom kompleksu Dunavska (Dunavska 33, Novi Sad).

Građanska Vojvodina smatra da je ovo još jedan u nizu poteza kojim se Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije rugaju žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina 20. veka. Promocijom knjiga osuđenih ratnih zločinaca, postavljanjem spomen-ploča i sličnim revizionističkim potezima, Vojska Srbije po drugi put ubija žrtve ratnih zločina, a članovima njihovih porodica živote pretvara u još veći pakao.

Građanska Vojvodina podseća na jedan od najistinitijih grafita u istoriji Novog Sada, koji se devedesetih godina nalazio na jednoj fasadi u centru grada: “Novosadski korpuse – stidi se!” Oni, međutim, ne znaju za stid već se ponose zločinima koji su počinjeni u vreme režima Slobodana Miloševića, u svetu poznatog kao “balkanskog kasapina”. Ni to nije nikakvo iznenađenje, jer su na vlasti isti direktni učesnici u tom zločinu.

Mi se, međutim, stidimo zbog svih krvavih tragova miloševićevskog šovinizma na području nekadašnje zajedničke države. Koristimo se i ovom prilikom da izrazimo naše saučešće svim žrtvama ratnih zločina koji su počinjeni u ime fašističke ideje stvaranja “velike Srbije”.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interlkulturalnu komunikaciju.

(Magločistač)

 

 

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“GRAĐANSKA VOJVODINA: SPOMENIK GENERALU KOJI JE RAZARAO VUKOVAR SRAMAN”

anonimni says:

Gradjanska Vojvodina gde Vi zivite to je pocetak i ovakav spomenik – spomen ploca ce biti postavljen i u vise gradova Vojvodine jedva cekam da stoji i u centru Subotice pored oni tri harambase i da u takvom ambijentu pali badnjak za slavu Boga, nikako ne u dvoristu krugu pravoslavne crkve gde je mesto za takve ceremonije nego u centru grada Subotice da se vidi citav narod ko je gazda ( ja sam gazda ) u tom divnom korpusu sluzili i umrli omladinci Subotice i ne samo Subotice roditelji , supruge dobili kovcege koje se nije dalo otvoriti , ko zna ko ili sta je bilo unutra vreme je da se te kovcege sada otvaraju i da izvrsi DNK na teret te slavne armije. Koliki je broj oni koji u toj borbi postali depresivni naravno za vreme kada nismo bili u ratu, njih niko nije ostetio ni porodice ciji umrli u cilju slobode buduci , danasnji milijardera, sta je sve odvuceno iz tih domova ne samo iz Vukovara. Stvarno On zasluzuje ogroman spomenik i preko puta Skupstine u Beogradu.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.