GRAĐANSKA VOJVODINA: SMENITI GRADSKU FUNKCIONERKU ZBOG UČEŠĆA NA ČETNIČKOJ PROSLAVI U VIŠEGRADU

GRAĐANSKA VOJVODINA: SMENITI GRADSKU FUNKCIONERKU ZBOG UČEŠĆA NA ČETNIČKOJ PROSLAVI U VIŠEGRADU

Objavio: Magločistač

11.03.2019

Kategorija: U fokusu

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zatražila je danas od gradskih vlasti u Novom Sadu da pod hitno smene zamenicu predsednika Skupštine grada Novog Sada Branku Bežanov koja je u nedelju prisustvovala “užasnom nacionalističkom četničkom skupu” u Draževini pored Višegrada.

“Nad tim skupom se zgrozio čitav civilizovani svet, jer su se na njemu slavili monstruozni zločini iz Drugog svetskog rata i ratova iz devedesetih godina 20. veka”, navela je Građanska Vojvodina u saopštenju za javnost.

Prema njihovim rečima, činjenica da je prisustvovala tom skupu u okviru delegacije četničkog Pokreta za obnovu kraljevine Srbije, čija je Branka Bežanov šefica odborničke grupe u Skupštini grada, ne abolira gradske vlasti od obaveze da je smene sa mesta zamenice predsednika Skupštine grada.

“Kako je moguće da grad koji je zvanično Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture kao zamenicu predsednika Skupštine grada ima osobu koju nije sramota da slavi zločine?”, piše u saopštenju.

Podsetili su da su upravo u Višegradu i u okolini tokom Drugog svetskog rata, kao i tokom ratova iz devedesetih godina prošlog veka četnici počinili neke od najkrvavijih i najmonstruzonijih zločina.

“Uz povike ‘Bog čuva Srbiju’, ‘Bog čuva Republiku Srpsku’, u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta pevali su i: ‘Biće opet pakao i krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina’. Ukoliko gradske vlasti u Novom Sadu ne budu smenile Branku Bežanov,smatraćemo da i oni odobravaju zločine koji su počinjeni u Višegradu i okolini”, navela je Građanska Vojvodina.

Oni su upitali da li će, ukoliko Branka Bežanov ne bude smenjena, to značiti da gradske vlasti opravdavaju i “žive lomače”, koje je devedesetih godina na doživotnu robiju osuđeni ratni zločinac Milan Lukić pravio u Višegradu, tako što bi u kuće zatvorio starce, žene i decu, a potom kuće zapalio sa svima njima unutra.

“Da li to znači da odobravaju masovne egzekucije na čuvenoj ćupriji na Drini, ili masovna silovanja Bošnjakinja na Bikavcu i širom bosanskog Podrinja, od Foče do Bijeljine? Ili opravdavaju masovne četničke pokolje nad muslimanima u jesen 1943. godine u Višegradu? Evropa, čiji je Novi Sad kulturna prestonica za 2021. godinu i omladinska prestonica za ovu godinu, izgrađena je na tradiciji antifašizma. Četnički skup koji je održan pored Višegrada je sušta suprotnost svim modernim evropskim vrednostima, za koje se navodno Srbija i Grad Novi Sad zalažu”, poučila je Građanska Vojvodina.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Građanska akcija Pančevo, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar i Centar građanskih vrednosti Subotica.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.