Građanska Vojvodina: Država odgovorna za bezbednost Gruhonjića i njegove porodice

Građanska Vojvodina: Država odgovorna za bezbednost Gruhonjića i njegove porodice

Objavio: Magločistač

25.11.2020

Kategorija: U fokusu

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od nadležnih organa u Srbiji da hitno pronađu i procesuiraju odgovorne za ispisivanje pretećih poruka novinaru Dinku Gruhonjiću na ulazu zgrade u kojoj živi, te upozorila zvaničnike da širenjem govora mržnje i sami doprinose jačanju neonacističkih grupa koje nesmetano targetiraju „nepodobne“ i ugrožavaju njihove porodice. 

Tokom noći 23. i 24. novembra u ulazu u zgradu u kojoj sa porodicom živi glavni urednik portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) i programski direktor NDNV-a Dinko Gruhonjić ispisane su poruke „Pizdo ustaška ovo nije tvoj grad ni zemlja“ i „Smrade konjušarski“, uz koje su ispisani keltski krst i svastika koji predstavljaju nacističke simbole, a ispisano je i „Ratko Mladić srpski heroj“. 

“Grafite mržnje i nacionalne netrpeljivosti nisu, međutim, uklonili gradski komunalci, iako to revnosno čine u nekim drugim situacijama, već su se novosadski novinari i prijatelji Dinka Gruhonjića organizovali i sami solidarno prekrečili preteće poruke. Upozoravamo državne organe da je ovim neposredno ugrožena sigurnost Dinka Gruhonjića i njegove porodice i da si oni obavezni da ih zaštite od diviljanja neonacista u Novom Sadu koji postaju sve beskrupulozniji zbog izostanka reakcije države”, navodi se u saopštenju za javnost. 

Dinko Gruhonjić ovim činom je označen kao legitimna meta, upozoravaju iz Građanske Vojvodine, a to je postalo moguće jer država godinama ne reaguje na pretnje koje je dobijao zbog svog novinarskog rada, ali i zbog toga što brojni zvaničnici i sami raspiruju govor mržnje koji očigledno ima sledbenike u našem društvu. Jedini Gruhonjićev “greh” je sloboda mišljenja i doslednost u kritici velikosrpskog nacionalizma, koji je osnovni uzrok civilizacijskog tavorenja Srbije. 

“Upozoravamo nadležne organe da prestanu da se igraju vatrom koja društvo vodi u građanske sukobe i da hitno sprovedu istragu i procesuiraju počionice ovog incidenta. Upozoravamo javnost da bujanje neonacističkih grupa direktno ugrožava svakog građanina multinacionalne Vojvodine, te da zajednički moramo da se usprotivimo takvim tendencijama koje su posledica nesuočavanja sa zločinima počinjenim u ratovima devedestih, kako one ne bi porazile sve nas u novim međunacionalnim sukobima ka kojima bez sumnje vode. Jer, društvo u kojem se četvrt veka nakon okončanja ratova na sva zvona glorifikuju ratni zločinci, nikako nije društvo koje gradi budućnost, već društvo koje se priprema za neke nove ratove. Zato je očuvanje civlizacijskih tekovina i antifašističkih vrednosti odgovornost svakog građanina”, poručuju iz Građanske Vojvodine na kraju.


Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Vojvođanski građanski centar, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturalnu komunikaciju.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.