GRAĐANI: KO JE ODGOVORAN ZA UNIŠTAVANJE UMETNOSTI U NOVOM SADU

GRAĐANI: KO JE ODGOVORAN ZA UNIŠTAVANJE UMETNOSTI U NOVOM SADU

Izvor: autonomija.info

Objavio: Magločistač

19.03.2017

Kategorija: U fokusu

Više stotina građana Novog Sada okupilo se danas kod zgrade na kojoj je pre tri dana prekrečen mural svetski poznatog umetnika Giljerma Albi Remeda, kako bi zatražili odgovor na pitanje ko je odgovoran za taj čin.

Izvor: autonomija.info

Građani su na društvenim mrežama nekoliko dana negodovali zbog uklanjanja Remedovog murala “Jedina istina”, da bi na poziv Pokreta Podrži RTV i organizacije “New Point of Culture”, izašli na ulicu i na zidu ostavili pitanja i poruke nadležnima.

Nenad Jelovac, predstavnik “New Point of Culture”, organizacije koja se bavi slikanjem murala, rekao je da su za uklanjanje tog umetničkog dela bile potrebne barem tri dozvole Grada Novog Sada.

“Potrebna je dozvola za ulazak mehanizacije, dozvola Zavoda za zaštitu spomenika, takođe i od Urbanizma koji je nadležan. Godine iskustva nam govore da ovo nije moguće uraditi bez učešća grada”, rekao je Jelovac.

Kako je objasnio, ta organizacije je pokušala da dođe do odgovora na pitanje zašto je mural skinut i poslali su dopise Gradskoj upravi, ali su za sada nadležni ostali nemi.

Jelovac je dodao da je Srpska pravoslavna crkva već više puta negodovala kada se neki umetnički performansi, pa čak i Zmajeve dečije igre, održavaju u blizini Vladičanskog dvora, u čijoj se blizini nalazio i zid sa kojeg je skinut mural.

“U saradnji sa gradom, mogli su i oni da organizuju da na ovaj tmurni dan imamo ovaj tmurni zid. Novi Sad treba da postane prestonica kulture, i umesto da pokaže svoju umetnosti i kretivnost, mi dobijemo ovakvo sivilo”, ocenio je Jelovac.

Izvor: autonomija.info

Predstavnik Društva arhitekata Slobodan Jović rekao je u obraćanju građanima da bi ovakve protestne skupove Novi Sad mogao imati i na još mnogo mesta u gradu, gde se “prave loše odluke i ruši kulturno i umetničko nasleđe”.

“Ovo je jedna od tih loših odluka, a tako se i druga rušenja kriju iza anonimnih činovnika koji sprovode te odluke, koje su rezultat neznanja, korupcije ili drugih stvari. Kada nas bude mnogo više na ovakvim protestima širom grada, tek tada se možda nešto promeni”, rekao je Jović.

Mural je nastao 2009. godine na inicijativu organizatora Festivala uličnih svirača (FUS) kada je Novi Sad dobio jedan od svojih prvih takvih umetničkih dela, a Remedovi radovi inače krase najveće svetske metropole, pa i Beograd.

Oglasio se i sam umetnik Remed, koji je kazao da mu je žao zbog krečenja, ali i da ga je oduševila reakcija publike, koja pokazuje da im se delo dopadalo, a pre samog protesta poslao je i video podrške.

“Te 2009. godine došao sam u vašu zemlju da bih se izrazio i nacrtao mural. Jedna od figura sa njega prikazana je kako seče konce da bi postala slobodna, želim vam da svi budete u mogućnosti da uradite isto to”, poručio je Remed u video objavljenom na društvenim mrežama Pokreta Podrži RTV.

Na zidu gde je mural stajao ostavljene su poruke poput “Kome smeta mural”, “Ko je odgovoran za krečenje remedovog murala”, “Prestonica kulture ili cenzure”, a okupljeni su dopisivali i svoje protestne izjave.

Na zidu se nalazi i karikatura muškog polnog organa. To je već treći put da je neko nacrtao sličnu karikaturu, nakon što je mural u petak prekrečen.

 

Izvor: Autonomija

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.