Godišnji izveštaj ombudsmana: Povećan broj napada na novinare u 2020.

Godišnji izveštaj ombudsmana: Povećan broj napada na novinare u 2020.

Zoran Pašalić, izvor: Medija centar Beograd

Izvor: UNS

30.03.2021

Kategorija: U fokusu

Fizički i verbalni napadi, omalovažavanje, ponižavanje i diskreditacija novinara nastavili su se u 2020. godini, navodi se u izveštaju Zaštitnika građana za prošlu godinu, u kojem se ocenjuje da u Srbiji nije zabeležen napredak u oblasti slobode govora i izražavanja.

Zaštitnik građana u redovnom izveštaju, koji je sredinom marta poslat narodnim poslanicima na razmatranje, u delu koji se odnosi na slobodu izražavanja, objašnjava da evidencija napada na novinare nije jedinstvena, ali da Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno udruženje novinara (NUNS) beleže porast broja napada.

„UNS u svojoj bazi podataka beleži porast broja napada na novinare – 111, što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja povećanje za oko 20%. U svojoj bazi NUNS je evidentirao 189 napada na novinare među kojima je najviše pritisaka, čak 92. U poređenju sa 2019. godinom, prema evidenciji tog udruženja, ukupan broj napada je uvećan za oko 60%“, piše u izveštaju.

U izveštaju se kaže i da je prema evidenciji UNS-a, samo u julu 2020. godine tokom protesta u Beogradu, Nišu i Novom Sadu napadnuto i u radu ometano 28 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su izveštavali sa protesta, dok je njih 14 zadobilo povrede od kojih je šest zahtevalo hitnu lekarsku pomoć.

Podseća se i da je Zaštitnik građana Zoran Pašalić sa novinarskim i medijskim udruženjima, asocijacijama i sindikatima u maju prošle godine potpisao Sporazum o uspostavljanju platforme za evidenciju slučajeva ugrožavanja bezbednosti i pritisaka na novinare, kao i da je u decembru postao član nove Radne grupe za zaštitu i bezbednost novinara.

Navodi se i da je ombudsman, tokom vanrednog stanja zbog virusa korona, reagovao u slučaju privođenja novinarke Ane Lalić i da je u razgovoru sa njom i njenim advokatom „tražio informaciju o postupanju policije prilikom privođenja“. Reagovao je, piše, i saopštenjem na „verbalne napade na novinarku Žaklinu Tatalović, osuđujući uvrede i pretnje koje su joj upućene u jednoj televizijskoj emisiji“.

„Zaštitnik je ukazao na štetnost tabloidnog izveštavanja i objavljivanja imena i fotografija prvih pacijenata obolelih od korona virusa. U svojim nastupima je apelovao na sve učesnike u javnom životu da ne otkrivaju privatne podatke pacijenta, a da odluke o zdravstvenoj zaštiti pacijenata prepuste nadležnima u sistemu zdravstvene zaštite“, objašnjava se.

U izveštaju za 2020. godinu se ističe i ocena Evropske komisije da je „usvojena medijska strategija izrađena na transparentan i inkluzivan način, ali da njena primena još nije započela i da se ne vidi napredak u okviru sveukupnog okruženja za slobodu izražavanja“.

„Ovi podaci ukazuju na to da u oblasti slobode govora i izražavanja u Republici Srbiji u izveštajnoj godini nije zabeležen napredak. Položaj i status novinara i medijskih radnika dodatno je ugrožen njihovim lošim materijalnim statusom“, zaključuje Zaštitnik građana.

Dodaje se da su Savetu za štampu u 2020. godini stigle 163 žalbe što je najveći broj žalbi do sada, da su osam dnevnih listova sa nacionalnom pokrivenošću u 3.724 teksta prekršili Kodeks novinara Srbije, kao i da je najviše kršenja bilo u poglavljima koja se tiču istinitosti izveštavanja, diskriminacije i pretpostavke nevinosti i zaštite privatnosti.

U izveštaju dalje piše i da su mediji u 2020. godini izveštavali o tragičnim i teškim sudbinama građana, ali da „u određenim slučajevima to izveštavanje nije bilo u skladu sa pravilima novinarske profesije i etike“, zbog čega je reagovao i ombudsman.

„Zaštitnik građana reagovao je pokretanjem postupaka kontrole pravilnosti i zakonitosti rada nadležnih organa u slučajevima kada je javnost informisana na neprimeren način ili kada su objave u medijima sadržale diskriminatorne poruke i uvrede“, stoji u delu izveštaja koji se odnosi na ljudska prava u medijima.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.