GDF: Beograd glavni krivac za sudbinu Srba prognanih u Oluji

GDF: Beograd glavni krivac za sudbinu Srba prognanih u Oluji

04.08.2021

Kategorija: U fokusu

Građanski demokratski forum (GDF) ocenio je danas, povodom 26. godišnjice hrvatske vojno-policijske operacije “Oluja”, da je „nedopustivo manipulisati“ tom akcijom u srpskoj javnosti i „izdvajati je iz čitavog ratnog konteksta“.

Predsednik GDF-a Zoran Vuletić ocenio je da je zvanični Beograd „glavni krivac za početak oružanog sukoba, a u krajnjem ishodu i glavni krivac za sudbinu srpskih prognanika iz Like, Korduna, Banije, severne Dalmacije i Slavonije“.

„Srbija mora da pronađe snagu i da na nekom budućem obeležavanju Oluje govori zvaničnika budu pošteni. Nije rat u Hrvatskoj trajao samo četiri dana već četiri godine. Pre Oluje desili su se: Balvan revolucija, Vukovar i Dubrovnik kada je i nastala nepriznata Republika Srpska Krajina“, naveo je Vuletić a preneo GDF.

Vuletić je ocenio da su nacionalizam i mržnja „i dalje dominantna tema kod većine političkih stranaka na jugoslovenskim prostorima, posebno u Srbiji gde je došlo do neverovatnog fenomena, sjedinjenja u stavovima vlasti i većeg dela opozicije“.

„Navodna srpska opozicija se sa vlašću nadmeće u tvrdim stavovima prema Kosovu, ljubavi prema Rusiji i Kini, u nacionalšovinizmu i antievropejstvu. Srbija mora da se suoči sa svojom teškom, ratnom prošlošću i da se okrene stvaranju građanskog društva, kao jedinoj mogućoj opciji da se priključi demokratskim evropskim društvima gde prirodno pripada“, naveo je predsednik GDF.

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“GDF: Beograd glavni krivac za sudbinu Srba prognanih u Oluji”

Co21 says:

Pa Vuleticu, sram bi trebalo da vas bude za pricanje ovakvih gluposti. Ondasnji Beograd je kriv, to je tacno, kriv zato sto nas je u pocetku podrzao, pa nas u cuvenom dogovoru u Karadjordjevu pustio niz vodu. E zbog toga bi trebao svaki krajiski Srbin da ode u nekakav vid hodocasca do Pozarevca i izvrsi veliku nuzdu na grob jednog od dvojice rezisera svih dogadjaja. Drugi reziser je sahranjen u Zagrebu.
Opet kazem da vas sram treba biti jer verovatno se pravite ludi, iako mislim da niste. Zaboravljate kako su Srbi prolazili kroz istoriju onog momenta kada je hrvatsko drustvo stvaralo drzavu, a u toj istoj drzavi i Srbi ziveli. Posle Tudjmanovih zapaljivih govora 90′, 91′ i izreka kako je sretan sto mu zena nije ni Srpkinja, ni Jevrejka, sta mislite Vuleticu ko je kriv za pocetak rata? Beograd i Srbi mozda? Oni Srbi koji su se setili 41′, pa pomislili eto reprize?

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.