GAJOVIĆ: LAŽNE VESTI NANOSE VELIKU ŠTETU MEDIJIMA, ALI ONE NE POTIČU OD DRŽAVE

GAJOVIĆ: LAŽNE VESTI NANOSE VELIKU ŠTETU MEDIJIMA, ALI ONE NE POTIČU OD DRŽAVE

Objavio: Magločistač

17.07.2018

Kategorija: U fokusu

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja zadužen za medije Aleksandar Gajović izjavio je da su lažne vesti deo naše svakodnevice i da nanose veliku štetu medijima, ali smatra da one ne potiču i nisu “spinovane” od države i državnih organa.

“Ne bih rekao da vlast širi lažne vesti. Ja sam onaj koji smatram da je vest koja dođe od državnog organa i ljudi koji rade u državnom organu istinita, jer postoji odgovornost, čim je čovek preuzeo obavezu da bude deo države”, objasnio je Gajović.

“Ko širi lažne vesti? Moguće je da novinar bude zaveden, pa dobije neku vest koju neko hoće da proširi sa nekim predumišljajem i naravno da je to nešto što onda pravi apsolutnu štetu medijima. Kada se dokaže da je neka vest lažna, onda više ne verujemo tom mediju”, istakao je Gajović.

Gajović je ponovio da lažne vesti nanose štetu samim medijima, ali i da su opasne, jer umeju da zavedu javnost koja onda, na osnovu tih lažnih vesti, formira svoje mišljenje.

Prema njegovim rečima, borbu protiv lažnih vesti reguliše deo Zakona o javnom informisanju i medijima, ali svako ko smatra da je zaveden, prevaren ili manipulisan lažnom vešću, može tražiti satisfakciju, u okviru nekog postupka ili demantija.

Gajović priznaje da je i sam, dok se aktivno bavio novinarstvom, bio više puta zaveden lažnim vestima.

“Sećam se dobrog slučaja kada sam vest staru četiri ili pet dana plasirao javnosti, a nisam video da je ona demantovana. To je stvar kako čitati arhivu, da vest ispratimo od početka do kraja”, rekao je Gajović.

Izvor: FoNet

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.