Francuski grad Grenobl biće Evropska zelena prestonica 2022.

Francuski grad Grenobl biće Evropska zelena prestonica 2022.

Izvor: Pixabay.com

Izvor: Beta

09.10.2020

Kategorija: U fokusu

Grad Grenobl na istoku Francuske imenovan je za Evropsku zelenu prestonicu za 2022. godinu, saopštio je žiri stručnjaka Evropske komisije koji svake godine od 2008. dodeljuje takvu titulu nekom evropskom gradu koji je primer u primeni mera zaštite životne sredine i održivog razvoja. Nagradu Evropski zeleni list za 2021. dobili su bugarski grad Gabrovo i Lapenranta u Finskoj.

Grenobl će naslediti titulu od finskog grada Lahti, koji je Evropska zelena prestonica za 2021. godine, dok trenutno tu titulu ima Lisabon.

“Veoma smo ponosni. Ta titula će za nas biti osnova za dalje ujedinjenje i ubrzanje ekološke tranzicije. Naš cilj je da ponudimo lepšu budućnost”, rekao je gradonačelnik Grenobla Erik Piol (Eric Piolle), prenosi AFP.

Evropska komisija je u saopštenju 9. oktobra posebno istakla dostignuća grada u oblasti ublažavanja klimatskih promena, održive urbane mobilnosti, održive upotrebe zemljišta, buke i energetskih performansi.

Grenobl je od 2005. do 2016. smanjio emisije štetnih gasova za 25% i radi na smanjenjenju za 50% do 2030. godine, navodi se u saopštenju. U cilju smanjenja zagađenja bukom, Grenobl je odredio tiha područja u gradu, promovisao je biciklizam i ograničio brzinu u gradu. Takođe je podsticao otvaranje privatnih vrtova, vertikalno ozelenjavanje i ambiciozan program sadnje drveća kako bi maksimalno uvećao svoj ograničeni zeleni prostor.

Komesar za životnu sredinu, okeane i ribarsto Virginijus Sinkevičius izjavio je na ceremoniji proglašenja nagrada 8. oktobra da su finalisti i dobitnici nagrade dokazali da su brze promene moguće i u teškim okolnostima kao što su bile ove godine.

“Ove uspešne priče pokazuju da održivost i zelena tranzicija daju rešenja za savladavanje iznenadnih kriza i stvaranje boljih i zdravijih urbanih sredina za građane EU. Dok nastavljamo da se prilagođavamo novom normalnom, naši gradovi dobitnici nagrade nastaviće da igraju vodeću ulogu u primeni zelenih rešenja i stvaranju gradova koji su pogodni za život”, rekao je Sinkevičius, saopštila je EK.

Grad Gabrovo je nagrađen za svoju posvećenost energetskoj efikasnosti i korišćenju čiste tehnologije tokom protekle decenije, saopštila je EK. Bugarski grad ima širok spektar prirodnih staništa i vrsta i sprovodi mere zaštite i očuvanja biodiverziteta.

Lapenranta je sedište univerziteta svetske klase za istraživanja i inovacije koji doprinosi gradu u oblastima kao što je zelena energija, održivost, cirkularna ekonomija i tehnologija vode, navodi se u saopštenju. To je prvi grad na svetu koji je počeo da koristi samo obnovljivu električnu energiju sa sertifikatom EKOenergy.

Među kriterijumima za dodelu titule Evropske zelene prestonice nalaze se kvalitet vazduha i vode, upravljanje otpadom, mobilnost, kao i kapaciteti za prilagođavanje i ublažavanje klimatskih promena.

Evropska zelena prestonica pored titule dobija i novčani iznos od 350.000 evra, a gradovi koji su dobili nagradu Zeleni list po 75.000 evra. Za nagrade je ove godine konkurisalo 36 gradova, najviše u 13 godina dugoj istoriji dodele nagrada.

Za Evropsku zelenu prestonicu mogu konkurisati gradovi sa više od 100.000 stanovnika, a nagrada Evropski zeleni list je ustanovljena 2015. za gradove sa 20.000 do 100.000 stanovnika.

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.