Fondacija Sloboda štampe: Čistke na čelu najuticajnijih američkih državnih medija

Fondacija Sloboda štampe: Čistke na čelu najuticajnijih američkih državnih medija

Objavio: Magločistač

02.07.2020

Kategorija: U fokusu

Upravni odbor Fondacije Sloboda štampe upozorio je na nagle smene na rukovodećim pozicijama u najuticajnijim američkim državnim medijima, kao i među članovima izdavačkih saveta koje sprovodi novi generalni direktor koga postavlja predsednik SAD-a.

„Izražavamo zabrinutost zbog naglog smenjivanja od strane novog generalnog direktora u svim medijskim kućama Agencije SAD za globalne medije: Glas Amerike, Radio Slobodna Evropa/Radio Sloboda, Radio Slobodna Azija, Kancelarija za emitovanje ka Kubi (Radio Marti i Televizija Marti) i Mreža za emitovanje na Bliskom Istoku (Alhurra i Radio Sawa)”, navodi se u saopštenju ove Fondacije.

Podsećaju da nezavisnost uređivačke politike od aktuelne vlade navedenih američkih javnih medija koji emituju program prema inostranstvu garantuje savezni zakon.

„Nijedna medijska kuća ne može da deluje samostalno i objektivno ako jedno lice ima pravo da, već prvog dana na bilo kojoj visokoj poziciji, bez obrazloženja, raspusti celokupno rukovodstvo koje čine profesionalci koji su uspešno obavljali svoj posao dugi niz godina, odnosno, da bilo koji pojedinac ima neograničenu moć nad medijskom mrežom koja funkcioniše sedam decenija i emituje program na 61 jeziku. Takav čin generiše atmosferu straha i samocenzure među novinarima”, smatraju u ovoj Fondaciji.

Iz Fondacije Sloboda štampe podsećaju da su takve čistke već preživeli i iskusili iz prve ruke kada su aparatčiki srbijanskog komunističkog vođe Slobodana Miloševića, a potom i izvršioci volje mađarskog iliberalnog autokrate Viktora Orbana ukinuli slobodu javnih medija usled kojih mediji u obe države ne mogu da se oporave.

„U Srbiji to traje već decenijama, a u Mađarskoj 10 godina – jer su postali propagandni aparat pod državnom kontrolom za indoktrinaciju javnosti”, navedeno je u saopštenju.

Fondacija Sloboda štampe pozvala je sve medijske organizacije da se drže principa koji se ranije nalazio na zidu američke agencije, a koji je novi generalni direktor naredio da se ukloni.

„Skup neosporivih činjenica i standard osnovnih istina predstavljaju temelje naše demokratije i njenih institucija, kao i zdravlja, bezbednosti i slobode (američkih) građana. Od samog osnivanja (Sjedinjenih Država), novinari i štampa su bili faktori koji bdiju nad moći privatnih i javnih nosilaca vlasti i pozivaju ih na odgovornost u interesu javnosti i na osnovu stvarnih činjenica i istine”, navodi se u saopštenju ove Fondacije.

 

(Magločistač)

 

 

 

[clear]

Podelite sa prijateljima:

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.