FHP: ŽRTVE OLUJE DA DOBIJU STATUS CIVILNIH ŽRTAVA RATA

FHP: ŽRTVE OLUJE DA DOBIJU STATUS CIVILNIH ŽRTAVA RATA

Objavio: Magločistač

06.08.2019

Kategorija: U fokusu

Fond za humanitarno pravo (FHP) pozvao je danas nadležne institucije Srbije da sistemski reše problem građana koji su kao civili pretrpeli teške povrede osnovnih prava u oružanim sukobima 1990-ih godina.

FHP je saopštio da ni 24 godine posle vojno-policijske operacije Oluja, u kojoj je raseljeno više od 200.000 Srba, opljačkana imovina, a više stotina Srba ubijeno, nijedna žrtva Oluje u Srbiji danas nema status civilne žrtve rata.

Razlog za to je činjenica da nadležni državni organi kao žrtve rata ne prepoznaju osobe koje su nastradale van teritorije Srbije, iako to Zakonom o civilnim žrtvama rata nije izričito propisano.

FHP je naglasio da su neke žrtve Oluje ili članovi njihovih porodica uspeli da ostvare prava po tom zakonu iz 1996. godine, ali su im ona ukinuta kada je praksa 2013. godine promenjena.

Tada je FHP podneo zahtev za priznanje statusa civilne žrtve u ime drugih žrtava nesrpske nacionalnosti iz Sjeverina koji su takođe, isto kao i žrtve iz Oluje, povredu pretrpele van teritorije Srbije.

„Umesto da zahtev prihvati, nadležno Ministarstvo rada i socijalne politike zauzelo je stav da se zakon ne primenjuje na slučajeve kada su smrt ili povreda nastupile na teritoriji drugih republika bivše Jugoslavije i po tom osnovu ne samo odbilo zahtev žrtava iz Sjeverina, već je ukinulo i sva ranija rešenja kojima su bila priznata prava žrtvama iz Hrvatske i BiH“, navodi se.

Prema podacima FHP-a, od 2015. godine do danas Ministarstvo je ukinulo 27 rešenja i time oko 30 ljudi ostavilo bez ranije stečenih zakonskih prava.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“FHP: ŽRTVE OLUJE DA DOBIJU STATUS CIVILNIH ŽRTAVA RATA”

anonimni says:

Humanitarno pravo mislim da sve zrtve ” oluje ” komunizma treba rehabilitovati odnosno ne treba zaboraviti ne samo onu iz Krajine ! Kada u drugoj polovini cetirdeseti godina davaj komunisti sa montiranim izmisljenim zlo dela posteni gradjana prvenstveno vredni i ugledni poljoprivrednika kojima krajevina trebalo bi da bude zahfalna za rad i trud da svoja imanje modernizuju, unaprede i tako obogate drzavu, davaj komunisti sa izmisljenim gresima potpunosti unistili sa odnosno na partiskim sudovima sa komunistickom osobljem bez dokaza o istinitosti njihovi tako zvani zlo dela. Na tim dobrima ” svesni – podobni ” – davaj komunisti sada iz zivljavaju i gori su od najgoreg kulaka, burzuja sa njihovom ponasanjem izrabljuju radnike, dok osteceni nisu ni posle 70 godina rehabilitovani, Oni tadasnji puleni ” velike slobode ” nas i mene isto tako kao u krajini isterali iz kuce bez pravosnaznog sudskog resanje opljackali svu imovinu razvukli — stoji u Resenju suda sta su uzeli, glavu porodice odneli u zatvor osudili na 6 meseci toliko je trebalo da se i po tome takozvani zakonu kazne da bi sve to uzeli.Tata od te silne ” pravde ” dobio infrakt i umro a nas do sadsa Agencija za NE- RESTITUCIJU ni onom minimalnom mogucnosti nije rehabitovala Sud je izvrsio rehabilitaciju Agencija No na raspravi koju je vodio Neki gore je ponasao od Oni koji su nas i mene isterali. Mi smo i ja isto takva zrtva kao oni u oluji— O tome bi isto tako trebalo bi da razmisle radnici Humanitarnog prava i da i takve radnje u slobodnoj ( takozvani ) ostaju zapisani i ovekoviceni ne samo Krajina.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.