Evropski sud pravde: Mađarska prekršila pravo na azil na granici sa Srbijom

Evropski sud pravde: Mađarska prekršila pravo na azil na granici sa Srbijom

Foto: Magločistač (arhiva)

Izvor: Beta

17.12.2020

Kategorija: U fokusu

Evropski sud pravde osudio je danas Mađarsku zbog kršenja prava na azil uspostavljanjem „tranzitnih zona“ na granici sa Srbijom.

Sud smatra da “ograničavanje pristupa proceduri međunarodne zaštite, neregularno zadržavanje podnosilaca zahteva u tranzitnim zonama, kao i vraćanje u pograničnu zonu državljana trećih zemalja neregulisanog statusa nepoštovanjem garancija vezanih za postupak vraćanja, predstavljaju kršenje zakona Unije“, navodi se u saopštenju.

Taj sud je u maju zatražio oslobađanje tražilaca azila iz kampova u tranzitnim zonama na granici sa Srbijom, ocenjujući da su oni zadržani bez valjanog razloga. To je navelo Mađarsku da evakuiše te kontroverzne kampove.

„Tranzitne zone“ Roske i Tompa postavljene su nakon što je Mađarska podigla ograde od bodljikave žice duž granice sa Srbijom i Hrvatskom 2015. godine tokom migracione krize.

Podelite sa prijateljima:

3 Komentara na
“Evropski sud pravde: Mađarska prekršila pravo na azil na granici sa Srbijom”

Franken says:

“Najveci populisti su oni koji zele sebe silom prikazati da su dobrocinitelji a unistavaju sve sto je pozitivno u zivotu u cilju svoji propali glupi ideja.”

Eto vidiš, kad se potrudiš znaš i ti nešto.

(Nauči napamet tu rečenicu koju si napisao i ponovaljaj je bezbroj puta dnevno ispred ikone Herr Orbana. Možda ti dođe iz dupeta u glavu. Mada znam da je to nemoguće, ali ti ipak pokušaj. Ako ništa bar ćeš fekalijama napuniti tintaru koja je ionako prazna jery braina neimaš)

anonimni says:

Procitao sam Sorosov komentar savrseno sastavljen — treba ubediti svi one koji jos uvek misle o slobodnim drzavama u okviru ili u blizini EU da su to fasisticke misli zato su za kompletnu osudu sa strane slobodne teroristicke levice medju njima su i neki korumpirani prestavnici Madjarske. Nije meni jasno zasto nikada ne vrse uporedjenje sa najvecim teroristima sa komunistickim oslobodiocima koji su oslobodili od zivota vise od fasista to su svetski podatci, ali neka teror je teror rade to fasisti, komunisti, sorosovci svi sa pomocom svoji bezkicmenjaka. Madjarska zatvorila tranzit zone, tranzit puteve i nece ni otvoriti i cvrsto stoji na stanovnistvu da nikoga svojevoljno bez potrebni dokumenta nikad nece pustiti u Madjarsku to je stav i stanovnika Madjarske na to njih obavezuje 1.100 godina postojanja Madjarske, i briga o buducim pokolenjima u Madjarskoj bez obzira koje su vere i kojom jezikom govore od manjina niko ne zeli vratiti u svoju bivsu otacbina svi prihvataju stav Orban Viktora. Madjarska ce strogo cuvati svoju granicu ne samo zbog sebe nego i zbog hricanske Evrope,. Narod Madjarske sa neumornim radom gradi celu drzavu u svom interesu ali pomaze trud i rad svojoj okolini da sto brze bi istocni deo srednje Evrope postigne nivo Madjarske i da budu nosioci napredka i buduci centar Evrope. Madjarska na celu sa danasnjim rukovodiocima nece dozvoliti ni jednoj sili da preobrazi svoju nacionalnu, kulturnu, etnicki sastav ni ti da promeni svoju hriscansku tradiciju koje kakvim Sorosovim klovnovima — bohocima. Najveci populisti su oni koji zele sebe silom prikazati da su dobrocinitelji a unistavaju sve sto je pozitivno u zivotu u cilju svoji propali glupi ideja.

Franken says:

“Nacionalizam leži u samoj suštini fašizma. Fašistički vođa koristi osećaj kolektivne viktimizovanosti da stvori osećaj grupnog identiteta koji se po svojoj prirodi protivi kosmopolitskom etosu i individualizmu liberalne demokratije. Grupni identitet može biti različito utemeljen – na boji kože, religiji, tradiciji, etničkom poreklu. Ali uvek je suprotan tobožnjim “drugima”, onima protiv kojih se nacija ima odrediti. Fašistički nacionalizam stvara opasne “one” od kojih se valja čuvati, a povremeno i boriti se s njima i dovesti ih pod svoju vlast jako bi se povratilo grupno dostojanstbo.

Dvadesetog oktobra 2017. godine, mađarski premijer Viktor Orban održao je govor na Međunarodnom savetovanju o progonu hrišćana u Budimpešti. Počeo je govoreći o “nesumnjivo nepravednom” progonu hrišćana u Evropi, koje je etiketirao kao “diskriminatorno” i “bolno”. Posle veličanja tradicionalne uloge Mađarske kao branika hrišćanske Evrope, ustvrdio je kako je “danas činjenica da je hrišćanstvo najprogonjenija religija na svetu”, što, po njemu, dovodi u opasnost “budućnost evropskog načina života i naš identitet”. Po njegovim rečima, “najveća opasnost s kojom se mi (Evropljani) danas suočavamo jeste ravnodušno, apatično ćutanje Evrope koja negira svoje hrišćanske korene”. Ova potencijalno katastrofalna ravnodušnost prema evropskim hrišćanskim korenima manifestuje se kroz imigracionu politiku Evrope. “Određena grupa evropskih intelektualnih i političkih lidera želi da u Evropi stvori mešovito društvo koje će, za samo nekoliko generacija, potpuno preobraziti kulturni i etnički sastav našeg kontinenta – a konsekventno u njegov hrišćanski identitet.”

U Orbanovom govoru imamo sve elemente viktimologije fašističke politike. Orban podjaruje iracionalne strahove od imigranata koristeći mitsku prošlost Mađarske da sebe predstavi kao ratničkog vođu divoljno hrabrog da stane ba branik hrišćanske Evrope, koju su dovele u opasnost liberalne elite (“evropski intelektualni i politički lideri”) spremne da se dozvoljavanjem ulaska talasu imigranata dopuste unutrašnje podrivanje “najprogonjenije religije na svetu”. Izbeglice iz surovih stranih ratova su, u njegovim očima, moćna napadačka sila kija teži da uspostavi “petu kolonu” unutar zidina hrišćanske Evrope. Orban od svojih slušalaca traži da odbace “ljudska prava” (zanemarujući njihov koren u hrišćanstvu) i ostale zastarele koncepte. Podstiče ih da se, kao žrtve progona, svrstaju iza njega dok vraća Mađarsku u veličanstvenu prošlost, kao mitsku braniteljku hrišćanske Evrope od varvarskih divljug hordi.”

(Za razumijevanje šireg konteksta navodne “žrtve” koju glumata Nagy Führer Orbán, pročitati cijelo poglavlje naslovljeno “Viktimizacija” u knjizi Džejsona Stenlija “Kako funcioniše fašizam”. Zapravo, pročitati cijelu tu obimom neveliku knjižicu. Kad već o bookvama zborim, ne zaboraviti pročitati /& proštudirati s kažiprstom na tintari/ i könyvecsku “Šta je populizam?” od Jan-Vernera Milera.

Add. čitanje navedenih knjiški se ne preporučuje raznoraznim @qAnonimnmim mentalno osakaćenim blentavilima. Oni neka paze na vigyáz jer njima i dalje sljeduju uvrede & podmetanja)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.