EVROPSKE KRAJNJE DESNIČARSKE PARTIJE SE TRUDE DA PRIVUKU MLADE

EVROPSKE KRAJNJE DESNIČARSKE PARTIJE SE TRUDE DA PRIVUKU MLADE

Objavio: Magločistač

16.05.2019

Kategorija: U fokusu

Krajnje desničarske evropske partije udvaraju se mladima nastojeći da ih privuku za izbore za Evropski parlament koji se održavaju kasnije u maju. Mladi su generacijama odbacivali ekstremno desničarske partije, ali agencija AP navodi da se mladi glasači sada okreću ka desnici više i brže nego njihovi roditelji.

 

Kranje desničarske partije takođe predlažu kandidate koji su u dvadesetim i ranim tridesetim godinama da bi privukli mlade u zemljama kao što je Belgija, navodi AP.

 

Oni koriste agresivne kampanje preko društvenih mreža i igraju se temama omiljenim među belim suprematistima u SAD, što je poruka koja se prihvata u nekim zemljama.

 

Kako navodi AP, taj trend bi mogao da ima veliki uticaj na predstojeće evropske izbore na kojima se odlučuje o sastavu novog Evropskog parlamenta, kao i o nekim nacionalnim vladama.

 

Novi ekstremno desničarski kandidati su upadljivo mladi, ali insistiraju na tome da ih ne treba smatrati novajlijama i predstavljaju se kao predstavnici najtradicionalnije stare Evrope.

 

U Belgiji je fotogenični Dris van Langenhofe (26) među glavnim kandidatima ekstremno desničarske partije Flams Belang (Flamanski interes).

 

U Francuskoj na čelu liste partije Nacionalno okupljanje (bivši Nacionalni front) Marin Le Pen za predstojeće evropske izbore je kandidat star 23 godine i član partije od svoje 16.

 

U Danskoj vodeći kandidat za Dansku narodnu partiju ima 29 godina i dugo iskustvo u kampanjama.

 

U Španiji glavni portparol partije Voks (Vox) ima 27 godina i u aprilu je izabran u parlament.

 

Ti kandidati su deo napora evropskih ekstremno desničarskih stranaka da usmere svoju antiimigracionu, evroskeptičnu poruku ka mladima, navodi AP.

 

Mladi evropski glasači imaju običaj da izlaze na izbore manje nego stariji glasači, ali su se u mnogim zemljama okrenuli dalje i brže ka desnoj strani poslednjih godina, kao što pokazuju rezultati izbora ili partijska članstva u Italiji, Francuskoj, Španiji i Austriji.

 

To je značajna promena u odnosu na situaciju u posleratnoj Evropi, kada je ekstremna desnica identifikovana sa nacistima i holokaustom u kome je ubijeno šest miliona Jevreja i marginalizovana i zasenjena Evropom koja se ujedinjuje.

 

Protivnici kažu da su današnji ekstremno desničarski kandidati okitili stara rasistička uverenja i prećutni poziv na nasilje zalažući se za prohrišćansku, antiislamsku ideologiju. Samo što sada apeluju na segment stanovništva koji se ne seća dokle su nekadašnja ekstrmistička uverenja dovela kontinent, do svetskog rata i skoro cele Evrope u ruševinama.

 

Prema procenama, 17% italijanskih glasača starih od 18 do 34 godine glasali su za ekstrmno desničarsku Ligu 2018. godine u poređenju sa samo 5% u 2015. U Austriji 30% najmljađih glasača opredelilo se za Slobodarsku partiju 2017. u poređenju sa 22% u 2013, čime je ona postala najpopularnija partija među onima starim između 16 i 29 godina.

 

U Nemačkoj partija AfD je zabeležila rast dok je podrška mladih za Zelenu stranku stagnirala. U Francuskoj se vide slilčne tendencije.

 

Iako je migracija u Evropi opala, kontinent se i dalje bori sa posledicama dolaska stotina hiljada ljudi samo poslednjih nekoliko godina. U više anketa, uključujući onu koju je TUI fondacija objavila u maju, migracija i azil su opisani kao najvažnije teme dok je životna okolina na dalekom drugom mestu.

 

Izvor: Beta

Podelite sa prijateljima:

Jedan Komentar na
“EVROPSKE KRAJNJE DESNIČARSKE PARTIJE SE TRUDE DA PRIVUKU MLADE”

anonimni says:

Danas je jedina moda i obaveza svi koji na neki nacin zele istaci moraju da napadaju Ustase i Fasiste — nije to bez razloga ali sa ovakvom ponasanjem zele uspesno istaci da su Komunisti iznad svega pozitivni Nije to tako i uvek ovi iznesu da netreba gledati brojke ali zato treba istaci da takozvani oslobodioci citavog dela Evrope unistili mnogo vise zivota od oni drugi ! oni sredili u gasnim komorama ovi mucki muceci zrtve godinama i mucki ubijali oni najbodobniji koji posle postali rukovodioci, direktori i njihova imena uvek ostali u tajnosti, dok onne druge barem delimicno osudili cak i oni Horti osudio odgovornog za novosadsku raziju istina posle okupacije madjarske Hitlerovci ga oslobodili ! Zato na kukuasti krst gore treba staviti na svaki krak i petokraku jedan udara drugi bode isti su i Nesme se ako hocemo biti posteni — koji pobednik i kad je bio posten ? , smo fasiste i ustase — te zlotvore osuditi a druge petokratske ” heroje ” istaci za pozitivce u istoriji istocne Evrope. Omladinu treba iskreno vaspitati ako hocemo imati iskrenu slobodnu stanovnike u celoj Evropi i postene radnike sa postenim rukovodiocima ovako sa laznim parolama stvorimo lazno drustvo partijske podobne pozitivce i nepodobne koji smeju kazati svoje misljenje u drustvu i na radnom mestu i zato postaju neradnici i ocima podobni i onda krecu na put ali samo u jednom prevcu bez zelje na povratak.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljenja. Obavezna polja su markirana *

Upišite tekst *

Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ne nužno i stavove redakcije portala Magločistač. Na našem sajtu biće objavljeni svi pristigli komentari, osim komentara koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede ili nisu u vezi sa temom članka koji se komentariše. Govor mržnje je definisan Zakonom o javnom informisanju i medijima, koji u članu 75. kaže: „Idejama, mišljenjem, odnosno informacijama, koje se objavljuju u medijima ne sme se podsticati diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, polu, zbog njihove seksualne opredeljenosti ili drugog ličnog svojstva, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo”. Pre nego što budu objavljeni, komentari moraju biti odobreni od strane naših moderatora, pa vas molimo za malo strpljenja.